Harmincezer tonna fűtőolaj borítja a Földközi-tengert

Máris "környezeti katasztrófa" méretét öltötte a Földközi-tenger olajszennyeződése - közölte csütörtökön a Vadvédelmi Világalap (WWF). A libanoni Jiyeh erőmű bombázása következtében 30 ezer tonna fűtőolaj borítja máris a tengert, és nem zárható ki, hogy az olajszőnyeg Törökországig és Ciprusig is el fog jutni.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP által készített műhold-felvételek igazolni látszanak a WWF állításait: a 90 kilométer hosszú és 10 kilométer széles szennyeződés Libanon felől  északra terjed és már mintegy tíz kilométeres szakaszon szennyezi a szír tengerpartot is. A WWF közlése szerint az olaj már elérte a Libanon északi részétől öt kilométerre lévő védett Pálma-szigetcsoportot, amely a kihalófélben lévő zöld tengeri teknősök és a védett cserepes teknősök tojásrakó helye. Érinti a  szennyezés a túlhalászás miatt amúgy is megtizedelődött vörös tonhal állományt, a halikra lerakóhelyeket és a költözőmadarak  pihenőhelyeit.

A WWF szakértője szerint az időközben kikerült 30 ezer tonna fűtőolaj a Földközi-tenger történelmének eddigi legnagyobb olajpestisét okozza. A libanoni erőműből kikerült nehéz fűtőolaj  mérgezőbb, ragadósabb és sűrűbb a többi típusnál és emiatt nehezebb is a felszámolása.

A környezetvédők a tisztítási munkák mihamarabbi megkezdésében reménykednek, mert - mint mondják - minden nappal csak ártalmasabb lesz a három hete terjedő szennyezés a természetre és az emberre. Az olaj idővel a tenger aljára süllyed, onnan a mérgező anyagok bekerülhetnek a táplálkozási láncba és a halakba jutva az embert is fertőzhetik.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.