Folyóvizek tisztasága: Magyarország is a zöldek listáján

Több környezetvédelmi csoport is felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson eljárást tizenegy uniós tagország, köztük Magyarország ellen, a folyóvizek tisztaságának védelmét szolgáló irányelvek alkalmazásának hiányosságai miatt.

A tizenhét környezetvédelmi csoport - élükön a WWF-fel, illetve a European Environment Bureau-val (EEB) - azt vetik az érintett országok szemére, hogy nem alkalmazzák teljes mértékben a "szennyező fizet" elvet, azaz azt, hogy a környezeti károk költségeit a szennyezőre hárítják.

A környezetvédők azt állítják, hogy a bírált országok nem veszik figyelembe a vízi erőművek, az öntözés, vagy a vízelvezető csatornarendszerek által okozott szennyezést, és csak az alap szolgáltatások, azaz az ivóvíz tisztaságának, illetve a szennyvízkezelésnek a költségeire összpontosítanak. Így jórészt az adófizetőkkel fizettetik meg az üzleti szféra által okozott szennyezés megtisztításának a költségeit.

A környezetvédelmi csoportok által bepanaszolt országok Magyarországon kívül: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Lengyelország, Svédország, Hollandia.

Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a felvetésre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.