Családbarát liberálisok

A liberális aktivista anyukák mozgalmat indítanak a család- és gyerekbarát politikáért. A konzervatív szülőket is szeretnék megnyerni az ügynek.

Az amerikai anyák megpróbáltatásaival rengeteget foglalkoznak mostanában. Judith Warner százötven sorstársával készített interjún alapuló könyvében arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai anyák folyton kimerültek, stresszben és szorongásban élnek. Aminek szerinte az az oka, hogy az egyenjogúság szellemében nevelkedett nők a munkahelyükön és a gyermeknevelésben egyaránt a tökéletességre törekszenek, viszont az állam nem segíti őket a szükséges feltételek megteremtésével. Nincsenek megfizethető, jó minőségű bölcsődék és óvodák, nincs GYES, és hiányoznak a családbarát munkahelyek is.

Joan Blades, a MoveOn liberális ernyőszervezet egyik alapítója, és a Huffington Post belső bloggere szerint az anyáknak össze kellene fogniuk. Ezért létrehozta a MomsRising, az Anyukák Felkelése mozgalmat. A harcias mamák weboldalán már az első héten negyvenezren regisztráltak.

A mozgalom alapelveit Blades és szerzőtársa, Kristin Rowe-Finkbeiner könyvben is kifejtette. Az Anyasági Kiáltvány hat pontban foglalja össze a legfontosabb célokat. Az alapítók szerint olyan programról van szó, amelyet mind a dolgozó, mind a háztartásbeli, mind a republikánus, mind a demokrata anyukák magukévá tehetnek.

A javaslatok a következők: mindenkinek járó állami GYES; rugalmas munkaidő és távmunka az anyukáknak; gyermekbarát TV-műsorok, és iskola utáni gyerekprogramok; minden gyereknek alanyi jogon járó állami egészségügyi ellátás; ingyenes, vagy mindenki számára megfizethető bölcsődék és óvodák; egyenlő fizetés a nőknek.

Nina Burleigh a Salon magazin számára interjút készített Bladesszel és Rowe-Finkbeinerrel, akik nem rejtették véka alá, hogy melyik pártnak a hívei. „Hillary Clinton és Ted Kennedy kiálltak az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, és a nőknek járó egyenlő fizetés mellett – mondta a bontakozóban lévő mozgalom két vezére –, de nem értek el semmit. Nekünk, anyáknak is fel kell sorakoznunk mögöttük.”

Vajon a republikánus anyukák is beállnak majd a Demokrata Párt politikusainak támogatására felszólító mozgalomba? Blades mindenesetre optimista. „Meggyőződésem, hogy végül a konzervatívok is csatlakoznak hozzánk.” De elismeri, hogy erre még várni kell kicsit. A konzervatív anyukák most még a párt érdekeit tartják szem előtt. Ha sikerülne meggyőzni őket a liberális családpolitika előnyeiről, azzal a demokraták is jól járnának.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy az anyákon múlhat a következő elnökválasztás kimenetele – így Rowe-Finkbeiner. – A legutóbbi alkalommal öt százalékkal több nő szavazott John Kerryre, a demokrata jelöltre, mint négy évvel korábban Gore-ra. Ennyi szavazat akár el is döntheti a választást.”

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.