Stratégiaalkotó zöldtárcát sürgetnek a civilek

A zöld szervezetek az új kormánytól nem egy eddigihez hasonló, beruházás központú környezetvédelmi tárcát, hanem stratégiaalkotó, érdekérvényesítő minisztériumot várnak el.

Ezt hangoztatták a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz), a WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport és a Védegylet képviselői csütörtökön budapesti közös sajtótájékoztatójukon.

Schmuck Erzsébet, az MTvSz társelnöke elmondta, hogy az új zöldtárcának az eddigiektől eltérően nem elsősorban az uniós pénzek minél hatékonyabb elköltésére kellene fókuszálnia, ez más tárca dolga lehetne. A minisztériumnak döntően a környezetpolitika alakítására, a fenntarthatósági szempontok hangsúlyosabbá válására kell összpontosítania - tette hozzá a társelnök.

Márkus Ferenc, a WWF igazgatója fontosnak tartja, hogy a zöld érdekek képviseletére olyan önálló minisztérium álljon fel, amely az eddigi feladatkörökön kívül az erőgazdálkodásért, a vidékfejlesztésért, az ásványanyag-gazdálkodásért és a talajvédelemért is felel.

Lukács András, a Levegő Munkaszövetség elnöke sérelmezte, hogy az alakuló kormányprogram kapcsán nem esik szó környezetvédelmi kérdésekről, mint ahogy a választási kampányban sem szerepeltek zöld témák.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte azokat az elképzeléseket, amelyek a zöldtárca megszűnéséről, illetve más tárcákba beolvadásáról láttak napvilágot. Utalt arra, hogy amíg korábban a pártok részéről, addig az elmúlt napokban erdőgazdálkodási lobbisták részéről vetődött fel ennek lehetősége, illetve megkérdőjelezhető szükségessége.

Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője ennek kapcsán jelezte: a minisztérium megszüntetése ugyanakkor logikus folytatása lenne annak a folyamatnak, amely a környezetvédelem egyre súlytalanabbá válásával és a civil szervezetek háttérbe szorításával jár. Utalt arra, hogy a jogszabályokban a környezeti szempontok egyre kevésbé jelennek meg, a több háttérintézmény pedig a különböző átszervezésekkel megszűntek. Ezt a kedvezőtlen folyamatot most az új kormány megalakulásával meg lehet fordítani - emelte ki a szóvivő.

Schmuck Erzsébet kitért arra, hogy az új kormánynak felállását követően ehhez mihamarább meg kell alkotnia a nemzeti fenntarthatósági stratégiát. Ezt a dokumentumot az EU sürgetése ellenére a kormány nem készítette el a korábban ígért, tavaly év végi határidőig, pedig az a jövő fejlesztéseinek keretbe foglalásához nélkülözhetetlen lenne - tette hozzá a társelnök.

Közölte: a stratégia adhatná meg a szempontrendszert az egyidejű környezeti, gazdasági, és szociális fejlődéshez. Olyan fejlesztésekre van ugyanis szükség, ahol az egészséges környezet a keret, a gazdaság az eszköz, a szociális eredmények pedig a cél - hangsúlyozta Schmuck Erzsébet. Megjegyezte: enélkül továbbra is a gazdaság, illetve a gazdasági növekedés lehet a cél, amelynek a környezet és az emberek csak alárendelt eszközei.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.