Belgák a csocsó braziljai

A csocsót az ember hajlamos valahová a snóbli és a sör-virsli meccsek magasságába pozícionálni, ezért meglepődik, ha arról hall, hogy nemrégiben Budapesten Hungarian Master Series néven nyílt nemzetközi versenyt rendeztek belőle.

A tyúk és tojás dilemmája a csocsó esetében eldőlni látszik: előbb volt a foci, azután került csak a stopli az asztalra, de hogy hol és mikor, az egyelőre kérdéses. A feltaláló dicsőségét mindenesetre a németek, a franciák és az olaszok is maguknak követelik.

A játék csírái egyébként már 1880 táján megjelentek, azonban közel száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megalakuljanak az első nemzeti szövetségek, mintegy kiszakítva ezzel a csocsót a kocsmasportok világából. Az asztalifocisták végül 2002-ben, az ausztriai Oberwartban hozták létre saját nemzetközi szövetségüket, amely mára Luxemburgtól Szenegálig, Irántól Mexikóig harminchat tagot számlál, köztük a Magyar Csocsó Szövetséget, a Macsoszt.

A csocsó hazai indulása kissé fordulatosra sikeredett: a szombathelyi országos bajnokság egyik rendezőjét rögtön bilincsben vitték el a rendőrök, mert nem tudott elszámolni a nevezési díjakkal. A történet azonban más szempontból is érdekes, hisz ezen a versenyen állt asztalhoz először a most hétvégén megrendezésre kerülő budapesti Hungarian Master Series egyik szervezője, Arató Péter. A huszonöt éves fiatalember volt már kreatív a rádióban, dolgozott rendszergazdaként, egy ideig pedig pókerezett. A sportot egyébként nem mindig asztal mellett űzte: a jászberényi diákolimpián például taekwandóban aranyérmet szerzett, igaz, akkor rajta kívül csupán egyetlen versenyző indult.

Arató tehát megismerte a csocsót, és azonnal beleszeretett. Pinshot, húzás, bepassz - fél évig megállás nélkül gyakorolta ezeket. Megtanult labdát kezelni, egy olyan asztalifocit játszani, amelyet fényévek választanak el a kocsmák világától. Az asztalok itt erősebb rudazattal készülnek, üveglap és pohártartó nélkül, hisz mérkőzés közben senki nem iszik a profiknál.

A versenycsocsónál a labda nem bedobásból, hanem középkezdésből indul, a mérkőzés két nyert szettig tart, lehet időt kérni, és ha valaki meglöki az asztalt, akkor fault-ot ítélnek a bírók. Arató annyira belejött a játékba, hogy magyar bajnokságot nyert, majd párjával indult az Ausztriában rendezett nemzetközi versenyen. Nem volt azonban szerencséje, hisz az első fordulóban rögtön a játék egyik legjobbjával, a német Jamal Allalouval sorsolták össze.

Allalouval mérkőzve nehéz volt elképzelni, hogy a csocsót háborús veteránoknak találták ki hajdan, terápiás célzattal. A német csapkodott és kiabált, de megmutatta, mit tud: tizenhárom kísérletből tizenkét gólt lőtt a magyarok kapujába. A vereség nem keserítette el Aratóékat, csupán rádöbbentette a keserű valóságra: egyelőre nem a magyarok írják a csocsótörténelmet. Nem így a belgák, akik a csocsó braziljainak számítanak. Míg nálunk ezerkétszáz igazolt játékos van, addig Belgiumban több mint ötvenezer, ráadásul belga a játék világbajnoka, a pinshotfenomén, a rudak Ronaldinhója, Frédéric Collingon is, akinek megoldásait videóról tanulmányozzák ellenfelei.

Arató Péter mindenesetre megszállottja lett a sportnak. Játszott kocsmákban és csarnokokban, pénzben, sörben, vagy csak az élvezet kedvéért, megpróbálkozott az esélykiegyenlítős csocsóval, ahol a gólszerzőnek innia kell minden gólja után, megragadott minden lehetőséget itthon és külföldön, bár Spanyolországban kissé furcsán néztek rá, amikor "csocsó, csocsó" felkiáltással járta a szórakozóhelyeket: a helyi argóban ez ugyanis a nők nemi szervét jelöli.

Aztán idén a csocsózók világszövetsége, az International Table Soccer Federation úgy döntött, versenysorozatának egyik állomása Magyarországon lesz, és Arató Péter hirtelen a szervezés kellős közepében találta magát. Levelezett és telefonált, helyet keresett a rendezvénynek, végül kikötött a Corvin áruháznál, amelynek éppen üresen áll a harmadik emelete. A mérkőzéseket április 14-16. között rendezték, negyven asztalnál, kilenc kategóriában. Lengyelországból, Ausztriából, Angliából, Németországból és Szlovákiából érkeztek játékosok, és itt volt a korábbi női világbajnok, az olasz Samantha Di Paolo. Természetesen asztalhoz állt a teljes magyar élmezőny, csak a spanyolok nem jöttek el, ezek a nagyszerű sportemberek, akiknek mindig és mindenhol egyvalami jár a fejükben.

A csocsó.

Arató Péter passzol
Arató Péter passzol
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.