Bíró Béla a liberális és "nemzeti" tábor kiegyezését sürgeti

A magyarországi liberális és a "nemzeti" tábor közötti történelmi "kiegyezést" látja szükségesnek az Új Magyar Szóban megjelent írásában Bíró Béla politológus, egyetemi tanár, aki szerint a helyzet kulcsa a liberálisok kezében van.

A bukaresti napilap csütörtöki számában a szerző kifejti: a szabad demokraták a mérleg nyelvét jelenthetnék a magyar politikai életben, ha lenne egyáltalán mérleg. Sajnos nincs - fűzi hozzá a cikk írója, emlékeztetve: Kuncze Gábor a választások éjszakáján "közös" kormányzást ígért a liberális, a szocialista és a konzervatív választóknak, a Fidesz választóiról szó sem esett. Pedig az utóbbiak továbbra is a választópolgárok közel felét teszik ki - hangsúlyozza Bíró Béla.

A szabad demokratáknak egy normális társadalomban a két szélsőség (a konzervatívok és a szocialisták) között lenne a helyük, aszerint billentve a mérleget, hogy melyik irányban alakulnak ki a társadalmi egyensúlyt súlyosan veszélyeztető jelenségek - folytatja fejtegetését a politológus, aki szerint azonban a magyar szabad demokraták nyilvánvalóan nem az egyensúly tényezői, ők a baloldal számára nyerik meg - hovatovább ciklusról ciklusra - a választásokat. A szabad demokraták politikai filozófiáján, jövőről alkotott elképzelésein ezért jóval több múlik, mint amire szavazataik feljogosítanák őket - állapítja meg a szerző, aggasztónak nevezve  Kuncze Gábor idézett kijelentését. A kommentátor szerint  Magyarország jövője múlik azon: a megerősödött baloldalnak sikerül-e kivezetni az országot az irracionális szenvedélyeknek abból a mocsarából, amelybe az egymást követő jobb- és baloldali kormányok oly eltökélten belevezették.

A költségvetési egyensúly kialakításához kemény megszorító intézkedésekre lesz szükség, a puszta takarékosság, a helyhatósági képviselők és a minisztériumok számának csökkentése aligha lehet  elég, a kormányzatnak a gazdasági folyamatokba is keményen bele kell nyúlnia - írja Bíró Béla, úgy vélekedve, hogy pénzt csak a hazai vállalkozókból lehet kifacsarni, a multikat kemény szerződések védik mindenféle pénzelvonással szemben, adómentességet vagy jelentős adókedvezményeket élveznek.

A magyar vállalkozókat sújtó újabb terhek viszont jelentősen visszavethetik a gazdaságot, és számottevő társadalmi feszültségeket generálhatnak. Ahhoz tehát, hogy a magyar államháztartás egyensúlya helyreállhasson, olyan kormányzatra lenne szükség, amely a fájdalmas intézkedések megtétele során a magyar társadalom túlnyomó többségének, azaz a Fidesz negyven százalék fölötti választótestületének támogatását is élvezheti - írja Bíró Béla, aki szerint ennek e pillanatban főként "ideológiai" (egészen pontosan érzelmi) akadályai vannak.

Az egyetlen kiút a liberális és a "nemzeti" tábor közti történelmi "kiegyezés" lehetne, márpedig ennek a kulcsa nyilvánvalóan a liberálisok kezében van, hiszen továbbra is ők rendelkeznek azzal a hatalommal, tekintéllyel és szellemi kapacitással, amely egy ilyen lépés megtételére képessé tehet - szögezi le írásában a politológus.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.