A Dráva kotrása ellen tiltakozik a WWF

A WWF Magyarország természetvédő szervezet szerint a Dráva magyarországi szakaszán értelmetlen kavicskotrás zajlik, amelyet az élővilág védelmében mielőbb abba kellene hagyni.

A WWF Magyarország szerdán közleményben hívta fel a figyelmet, hogy vízi közlekedési megfontolásokból a hatóságok folyamatosan kotorják a folyómeder kavicszátonyait, holott a Dráván évtizedek óta nem jellemző a hajózás.

Márpedig a kavicszátonyok fontos élőhelyet jelentenek sok növény- és állatfaj számára, ezért mielőbb gátat kell szabni a természetrombolásnak - hangoztatják a környezetvédők. Szerintük a megoldást az jelentené, ha feleslegesen nem tartanának nyilván folyószakaszokat vízi útként.

A civil szervezet azt szorgalmazza, hogy az ügyben illetékes Állandó Horvát-Magyar Határvízi Bizottság magyar tagjai kezdeményezzék a hajózási szabályozás megváltoztatását. A WWF Magyarország továbbá azt kéri a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy a valós igényekhez igazodva indítványozza az érvényben lévő, még 1975-ben Jugoszláviával aláírt, hajózásról szóló egyezmény megváltoztatását.

A módosítás szükségességét az a tény is indokolja, hogy a Dráva teljes magyarországi szakasza a Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozik, és egyben része a magyarországi Natura 2000 hálózatnak - derül ki a közleményből.

A WWF Magyarország úgy véli, hogy a mederkotrás felfüggesztése nem sértene gazdasági érdekeket, hiszen a Dráván, magyar oldalon öt helyszín is ki van jelölve kavicsbányászatra. A zöldek adatai szerint a Dráván tavaly mintegy 350 ezer köbméter kavics kitermelésére adtak ki engedélyt, de csak 125 ezer köbmétert emeltek ki a folyómederből.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.