A vízimadarak védelme érdekében lép fel a WWF

A madárinfluenza megjelenése nyomán a vadon élő vízimadarak védelme érdekében lép fel a WWF Magyarország. Csütörtöki közleményékük szerint a madárinfluenzával kapcsolatos túlzott aggodalmak elkerülése érdekében rámutat: a betegség pár éves története során még soha nem fordult elő, hogy emberek vadmadaraktól fertőződtek volna.

Az esetek száma is egyértelműen azt mutatja, hogy a madárról emberre történő tömeges terjedés nem fordul elő. Miközben több mint 140 millió baromfi hullott el a legutóbbi járványban, "mindössze" 169 emberi megbetegedés és 91 haláleset történt - olvasható a közleményben.

A természetvédő szervezet a közleményben aggodalmának ad hangot, hogy a madárinfluenza miatt esetleg felmerül a vadon élő madarak kilövése vagy fészkelő helyeik elpusztítása. A WWF Magyarország szerint az intenzív vadászat miatt a gyülekező vagy telelő madarak nagyobb területen szóródnának szét, ezzel nagyobb lehetőséget adva a házi szárnyasok kapcsolatba kerülésére fertőzött madarakkal.

A közlemény szerint a madárinfluenza miatt a kipusztulás szélére is kerülhetnek vízimadarak. A betegség leginkább a nem túl nagy világállományú, egy helyen nagy tömegben telelő vízimadarakat fenyegeti, például a vörösnyakú ludat vagy az indiai ludat.

A WWF kitér arra, hogy az énekesmadarak nem terjesztik a madárinfluenzát, ezért a téli madáretetés, az odúk kihelyezése, tisztítása, az eresz alatt lévő fecskefészkek semmilyen veszéllyel nem járnak.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.