Bécs és Salzburg ünnepli a zsenit

Wolfgang Amadeus Mozart – minden idők legismertebb osztrákja – 250 évvel ezelőtt, 1756. január 27-én született, nem csoda hát, ha szomszédjaink a 2006-os esztendőt Mozart-évként tartják számon.

A nemzetközi Mozart-év első kiemelkedő eseményei a zseniális zeneszerző születésnapjára esnek: újból megnyílik a bécsi Mozart-ház (Mozathaus Vienna), amely a korabeli Mozart-lakás köré kialakított ezer négyzetméteres, hatemeletes kiállítási területen kínál látványosságokat.

Ugyanezen a napon nyílik és egész évben megtekinthető lesz a salzburgi Carolino Augusteum Múzeum új épületében berendezett Salzburg-múzeumban a Viva MOZART! Kiállítás.

Az Albertinában a bécsi Staatsoper melletti művészeti palotában is nagyszabású kiállítás nyílik, mely a zeneszerző életét és munkásságát ismerteti meg a látogatókkal.

A Theater an der Wien, amely a világon először mutat-ta be Beethoven „Fidelió”-ját 1805-ben, a későbbiekben pedig sok éven át musicalszínházként működött, Mozart-operaházzá válik 2006-ban. Az egész év folyamán összesen több mint nyolcvan előadás várja a rajongókat olyan kiemelkedő karmesterekkel, mint Seiji Ozawa, Nikolaus Harnoncourt és Sir Simon Rattle.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.