A Dráva horvát oldala is természetvédett lesz

A Dráva horvát oldala is természetvédelmi oltalom alá kerülhet két éven belül, mivel Bozo Biskupic, a természetvédelmi ügyekért is felelős horvát kulturális miniszter utasítást adott a Dráva és a Mura menti regionális park megalapításához szükséges kutatások elvégzésére, illetve az előzetes védelmi státuszt kihirdető dokumentum összeállításra - jelentette be a WWF Magyarország és a Dráva Szövetség csütörtökön.

A közlemény szerint a WWF Magyarország, a Dráva Szövetség és más elkötelezett természetvédők hosszú idő óta dolgoznak azon, hogy a folyó mindkét oldala védett terület legyen. A Duna-Dráva Nemzeti Park megalapítása során a magyar fél határon átnyúló védett terület kialakítását indítványozta, de ez - elsősorban a politikai helyzet és a délszláv háború miatt - meghiúsult.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a ´90-es évek második felében vízerőmű építését tervezték horvát oldalon Novo Virjénél. A tervek figyelmen kívül hagyták a folyó egyedi ökológiai értékeit, és Európa egyik utolsó szabályozatlan folyószakaszát akarták az erőmű tározójának építésére használni. A Novo Virjei vízerőmű tervét a kezdetektől fogva számtalan kritika érte a magyar civil szervezetek, és a hivatalos természetvédelmi szervek részéről, az erőmű építését a területen élők is ellenezték.

Horvát részről az első előremutató lépést Ivo Sanader miniszterelnök tette, aki magyar kollégájával való találkozásakor tavaly februárban kijelentette, hogy Horvátország az elkövetkezendő tíz évben nem épít vízerőművet a Dráván. Ennek ellenére 2005 tavaszán tendert írtak ki a folyómederből történő kavicskitermelésre, amelyet a civil szervezetek tiltakozása nyomán, Bozo Biskupic miniszter segítségével végül visszavontak.

A kulturális miniszter helyettese ezután tavaly novemberben fogadta a Dráva védelmével foglalkozó civil szervezetek képviselőit, és ígéretet tett arra, hogy a minisztérium lépéseket tesz a Dráva horvát oldalának természetvédelmi oltalom alá helyezése érdekében. Ennek jegyében Bozo Biskupic felkérte a minisztérium kutatóintézetét dokumentumok összeállítására, és a szükséges kutatások elvégzésére.

A döntéssel háttérbe szorulnak az újabb vízerőmű megépítését célzó tervek, és megnyílik az út a határon átnyúló védett terület kialakítására. A magyar álláspontot tükröző kormányhatározat megjelenése a Dráván tervezett horvát vízerőművel kapcsolatban segítené a civilek által szorgalmazott kétoldali megállapodás megszületését, és a tényleges munka megkezdését - áll a közleményben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.