Cukorrekord és beszántott termés

A cukorgyárak jó évet zárnak az idén, a répatermelők közül nem mindenki járt ilyen jól, mert amelyiküknek túl sok lett a termése, a répa egy részét inkább beszántja, mert a kiszedés költségére sem elég az érte kínált pénz.

Rekordmennyiségű cukrot készít az idén a Magyar Cukor Rt. a petőházi és kaposvári gyárában. Fischer Béla vezérigazgató tegnapi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a több mint félmillió tonnás magyar cukortermelésből 203 ezer tonnával részesednek. Ebből mintegy 90 ezer tonna jut a hazai piacra, 50 ezer tonnát exportálnak az unión kívüli országokba, a többit az unión belül értékesítik, illetve intervenciós felvásárlásra ajánlják fel.

A répatermelők csak általánosságban zártak jó évet - mondta Juhász Lajos, a Cukorrépa-termelők Országos Szövetségének elnöke. Az időjárásának köszönhetően az idén kiugróan magas termésátlagokkal takarították be a répát. Az elmúlt években aszályos vidékeken okozott meglepetést a megduplázódó termés. Juhász Lajos szerint voltak olyan termelők is, akiket a répa vetésekor a gyárak még ösztönöztek, hogy tegyenek meg mindent a bőséges termés eléréséért. A répa szedésekor azonban kiderült, hogy akkora lett a termés, hogy a védett áron felvásárolt drága répa keretének kimerülése után a termelők már csak a C-kvóta szerint adhatták le a termést. (Az uniós szabályozás szerint a C kvótához tartozó répából készült cukrot csak unión kívüli piacokon lehet forgalomba hozni.) Ezért a répáért viszont a gyárak olyan keveset fizettek, hogy azt nagyobb távolságra már nem is érdemes elszállítani. A C répa fuvarköltségét a termelő fizeti. Ennek következtében a termés mintegy egy százalékát végül inkább beszántották. Néhány termelőnél, főleg a Jászságban, előfordult, hogy a termés tíz százaléka jutott erre a sorsra. Az elnök elmondta azt is, hogy az eset jó tanulságul szolgált, mert a következő évi szerződések megkötésekor ki kell majd térni az ilyen esetekre is.

A magyar piacot jelenleg szolid túlkínálat jellemzi, hiszen mintegy százezer tonnára becsülhető a feldolgozott termékekben és fehér cukor formájában behozott édesítő. Egyébként maga a Magyar Cukor Rt. is importál választékbővítésre nádcukrot.

Idén, az uniós cukorreform előtti utolsó évben még tonnánként 47 eurót fizettek a termelőknek a répáért, jövőre már csak 33 eurót ér a répa. A cukorrépa-termelők szakmai szövetsége már bejelentette, hogy tagjai az új feltételek mellett is folytatják a termelést. Brüsszelben a cukorreformról megszületett a döntés, de az árcsökkenéssel és a termelés visszafogásával járó, évekig tartó folyamat szabályozása legkorábban a jövő év első hónapjaira készül el. A vezérigazgató közölte, hogy a tulajdonos tervei között nem szerepel egyetlen hazai gyáruk bezárása sem. Az idén mintegy egymilliárd forintot költöttek a két gyár korszerűsítésére. Ezzel hatékonyságban felzárkóztak a jobb uniós feldolgozók közé. Fischer Béla beszámolt arról is, hogy információi szerint jövőre az ország számára biztosított uniós cukorkvótát kihasználva - az öt magyar gyár - 3,5 millió tonna répát kíván feldolgozni.

Cukorrépa-betakarítás Hajdúböszörmény határában. Olyan gazdálkodó is akadt az idén, akinek túl jó volt a terméshozama
Cukorrépa-betakarítás Hajdúböszörmény határában. Olyan gazdálkodó is akadt az idén, akinek túl jó volt a terméshozama
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.