A rontom-bontom kiállítás

"Uram, asszonyom, ha ön tapló, tufa, síkhülye és mindennek tetejébe még agresszív állat is, akkor a Budapesten megrendezett ideiglenes szoborkiállítás feledhetetlen szórakozást kínál önnek."

Másodszor is leginkább a vandálok örültek annak a különleges kiállításnak, amely október végétől decemberig szobrokkal és installációkkal színesíti a főváros köztereit. A Budapesti Fesztiválközpont Kht. ötlete a public art eszmevilágából merít: vigyünk ki az utcára műalkotásokat, amelyek aztán elgondolkoztatják, zavarba ejtik, és valamiféle válaszra késztetik a járókelőket. Nos, ez a bizonyos válasz nem késett sokat, hiszen a kihelyezett szobrokat már a tavalyi első próbálkozáskor ízzé-porrá zúzta a lelkes közönség.

- Az emberek hülyék - mondja kissé csalódottan Kovalik Balázs, a kht. művészeti vezetője. - Mindazonáltal érdemes lenne elgondolkozni azon, mi hozza ki belőlük ezt az irtózatos agresszivitást.

Persze, már az induláskor sejteni lehetett, hogy kár a budapestibe a művészet. Egy éve, éppen a megnyitó napján lopták el Oláh Mátyás László "Leütöm aput" című alkotását, de a másik tíz kiállított alkotás sorsa is szomorúan alakult: elvitték és feldarabolták például a Boldog hajléktalan labdával című szobrot, eltűnt a gombainstalláció a Ferenciek teréről, a Moszkva téren felállított Fehér falat pedig egyszerűen ledöntötték a műkedvelő városlakók. Kovalikék azonban makacs emberek, és az idén is megrendezték az ideiglenes szoborkiállítást - igaz, csak hét szoborral. Az ismét meghívást kapott Oláh Mátyás László tanult a történtekből, és ezúttal óriási csavarokkal rögzítette a földhöz Metafizikai szakmunkás című alkotását, amelyet így csak összefirkálhatnak a járókelők. A Kálvin téren felállított "Farkasozó"-t viszont már az első néhány napon szétverték, a legkülönösebb dolgok pedig a Blaha Lujza téren felállított bokszzsákkal történtek.

- Eredetileg arra gondoltam, ezzel az installációval választási lehetőséget kínálok az embereknek: inkább a zsákot üssék, ne egymást - magyarázza Jófejű István szobrász. - Hogy ennek épp az ellenkezője történt, arra végképp nem számítottam.

A téren ugyanis a járókelők nemcsak a zsákot, de mindenkit püfölni kezdtek. A mentőket többször kellett kihívni, a rendőrség pedig három ízben indított garázdaság és súlyos testi sértés miatt eljárást néhány műélvező ellen. Persze a zsák is megkapta a magáét: először késsel szabdalták össze, majd szó szerint szétverték. Jófejű István ekkor még kicserélte azt, mert a lopásoktól tartva két zsákot is őrzött tartalékban. A szobor körüli hangos szóváltások, verekedések azonban folytatódtak. A helyzet odáig fajult, hogy a múlt szombaton először hajnali öt órakor, majd egy órával később is tömegverekedés tört ki a téren. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. A VIII. kerületi rendőrkapitány még aznap délelőtt leiratban kérte a józsefvárosi jegyzőtől az "akár halállal is fenyegető" esetek elkerülése érdekében "a társadalmat jelentősen irritáló bűncselekmények elkövetési okának", azaz a bokszzsáknak az eltávolítását.

- Egyszerűen tennem kellett valamit, mert tarthatatlanná vált a helyzet - meséli Perlaki Attila rendőrezredes. - Itt ült az őrszobán tizenhat gyanúsított, moldávok, ukránok, románok vegyesen, rohangáltunk tolmácsért, közben pedig fogalmunk sem volt arról, mikor ismétlődik meg ugyanez.

A zsákot végül valóban leszerelték a közterület-felügyelők, Jófejű István pedig elhatározta, jövőre valami békésebb dologgal próbálkozik. Már ha lesz jövőre egyáltalán szoborkiállítás. Az ideit ugyanis rongálás nélkül csupán a Ferenciek terén felállított Piéta úszta meg, amelynek alkotója több kiló banánnal rávette a hajléktalanokat arra, hogy vigyázzanak szobra épségére. Az alkotásokat egyébként december elején elviszik a közterekről, kivéve a bokszzsákot tartó vasállványt, mely mementóként a Blaha Lujza téren marad.

Amíg el nem lopják.

Itt verték a bokszzsákot
Itt verték a bokszzsákot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.