Ember felmosóronggyal

Harminc évvel ezelőtt pontosan százhetvenkét lépcső volt a budaörsi laktanyában, eggyel sem több vagy kevesebb, melyek mintha csak mind arra vártak volna, hogy Bogdán Tibor felsöpörje őket. Furcsa volt az a világ odabent: a felmosórongyot fókának hívták, az újoncot kopasznak, a padlót pedig néha fogkefével kellett súrolni.

Tizenháromszor elég lesz? - kérdezte Bogdán, amikor a bevonulás napján felmosatták vele a folyosót, és maga sem tudta, miért éppen ez a szám jutott eszébe.

- Végül tizenkétszer kellett csak felhúznom, de nem érdekelt. Az az igazság, hogy mindig igényem volt a tisztaságra.

Valóban, Bogdán élete szinte összefonódott a takarítással. Már kora gyermekkorában így kereste meg a zsebpénzét: felmosott otthon, porszívózott a szomszédnál, esetleg söpörte néhány forintért a lépcsőházat, ha megkérte rá a házmester. Később másodállásban járt takarítani, egy idő után azonban rájött, a mocsok elleni harc teljes embert kíván, és hivatásosnak állt. Az áfésznál kezdett dolgozni. Tulajdonképpen ez volt a hőskor, amikor a szakma első tétova lépéseit tette ebben a koszos világban. Bogdán főleg nagyvállalatoknál takarított. Volántröszt, Mezőgéptröszt, Erőterv - már a munkalapja is mintha rövid bevezetés lett volna a létező szocializmus történetébe. Küldték persze máshová is, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolára, amelyet négy utca határolt, ezért rengeteg ablaka volt, a Bölcs Bagoly étterembe, ahol dupla üvegek nehezítették a mosást, vagy az óriási ablakairól híres Klotild palotába. Egy jó takarító öt percig a levegőben is megáll, mondta egyszer a főnöke, és ő egy pillanatig eltűnődött ezen az elváráson.

- Bevizezem, lehúzom, bevizezem, lehúzom, és egy "S" alakú konfigurációban haladok végig - magyarázza a helyes ablaktisztítás titkát. - Más a helyzet persze a felmosásnál, ahol a hangoláson múlik minden.

Bogdán Tibor természetesen nem beszél félre: a szakma hangolásnak hívja a felmosórongy nedvességének egy présszerű eszközzel történő beállítását. A takarítás ugyanis komoly dolog. Németországban például hároméves iskolát végeznek a takarítók, de a rendszerváltás óta nálunk is ötszáz órában képzik a jelentkezőket, akik tanúsítványt kapnak a végén. Lejárt tehát a kontárok ideje, akik nem tudják megkülönböztetni a morzsát a torzsától, a műmárványt a mozaiklaptól, és csak söpörnek eszetlenül. A képzett takarító mestere a szakmájának: felismeri a burkolatokat, ért a háztartási gépekhez, tanul anyagismeretet, építőipari szakrajzot és szennyeződéstant. Eddig kétszázan dicsekedhetnek takarítódiplomával, és lehet, hogy a jövőben még többen lesznek. Már készek ugyanis a Pestszentlőrincen építendő háromszáz négyzetméteres oktatási központ tervei, ahol a létező összes burkolaton gyakorolhatnak a tanulók. Lesz itt mosogató, vécécsésze, kád, márványpadló, gumiborítás, beton, és mozaiklap, sőt, még alkalmazott fizikát is oktatnak majd.

- Egyáltalán nem mindegy, hogy egy létrát milyen szögben döntenek a falnak - magyarázza Bogdán, aki természetesen maga is elvégzett egy ilyen tanfolyamot. - Egy rossz döntés sérülést is okozhat.

A takarítástudomány forradalmi változást hozott Bogdán Tibor életében. Saját vállalkozást alapított, és egy ideje a budapesti iparkamara épülettisztító szakmai osztályának elnöki tisztét is betölti. Nincs könynyű feladata, ráadásul a fejébe vette, hogy a magyar takarítók hírét szétviszi a világban. A legjobb alkalom erre természetesen a közelgő párizsi világbajnokság lenne, ugyanis van már ilyen is. Az amerikaiak találták ki, és azóta vagy a tengerentúlon, vagy Japánban tartják a különböző szakmai rendezvényekkel egy időben. Az ablaktisztás legjobbjai három, egyenként 114x114 centiméteres ablaktáblán mérik össze tudásukat. A szám abszolút esélyese persze az idén is a lehúzás Paganinije, Terry "Turbo" Burrows. Az ördögi gyorsasága miatt Linford Christie-hez is hasonlított sportember először 1993-ban tűnt fel egy televízióshow-ban, azóta hétszer nyert világbajnokságot, a világcsúcsot is ő tartja nyolc és fél másodperccel. Hozzá képest a magyarok nyeretlen kétévesek, hisz az országos csúcs jelenleg 18 másodperc.

- Az a baj, hogy a kétkezes versenytechnikát a mieink még nem tanulták meg - mondja erről Bogdán Tibor. - Persze, a magyar szív csodákra képes.

Egyelőre azonban az épülettisztító szakmai osztály csak keresi a jövő csapatát. Született viszont már egy hazai javaslat, miszerint a világversenyeken önálló számot kellene rendezni a nyirkos feltörlésből. Az ötlet kétségkívül érdekes, és a most ötvenegy éves Bogdán bizakodó. Lám, ő is hol tart! Hajdan csak a budaörsi laktanyafolyosót takarította, nemrég viszont az ország legnagyobb kaszinójától kapott megbízást.

És ha erre gondol Bogdán Tibor, úgy érzi, semmi nem lehetetlen.

Bogdán Tibor bevizezi, lehúzza, majd egy "S" alakú konfigurációban halad végig
Bogdán Tibor bevizezi, lehúzza, majd egy "S" alakú konfigurációban halad végig
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.