Mint egy kutyát

Lelőttek egy kutyát a múlt héten Csillebércen. Amikor a golyó átütötte az oldalát, felvonyított, a gazdájához futott, és holtan rogyott össze annak lába előtt. Az állat négy és fél éves volt, fajtatiszta airdale terrier, Mukinak hívták. A férfi, aki lelőtte, nem mondta meg a nevét, igazolványt nem mutatott. Az autójába szállt, és elment a helyszínről.

- El sem akartam hinni, hogy mindez velem történik - mondja Lukin Márta, a kutya gazdája. - Tehetetlennek éreztem magam, napokig sírtam, nem aludtam.

A férfit végül a rendszám alapján találták meg a rendőrök. Kiderült, a Pilisi Parkerdőgazdaság vadásza, aki éppen a vaddisznóknak tett ki csalétket. Lelőhet-e azonban egy kutyát? Egyáltalán: hol és milyen körülmények között sütheti el a puskáját a vadász? Hányan járják fegyverrel az erdőt? Mukitól az ember hamar eljut ezekig a kérdésekig. Érdeklődésünkre mindenesetre a parkerdőgazdaságnál elmondták, soha senki nem tett még panaszt kutyájának kilövése miatt. Igaz, ugyanennek az intézménynek az egyik vezetője felháborodva mondta: "ha láttak volna kutyafalkától szétmarcangolt őzgidát, nem kérdeznének ilyet". Kóbor, éhségtől megvadult kutyák és egy láthatóan gondozott, nyakörves állat között azonban szemre is van különbség. Csak szemre van.

- A hatályos vadászati törvény kimondja, hogy a vadászatra jogosult személy elpusztíthatja a gazdája hatókörén kívül került kutyát - mondja Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdőgazdaság kommunikációs vezetője. - Egy kormányrendelet szerint pedig még az erdőben is pórázon kell tartani az ebeket.

Ez első hallásra nem tűnik túl életszerű ötletnek. Hajlanánk arra, hogy törvényhozóinknak fogalmuk sincs a valóságról, ám a politikusok mindig is szívesen járták puskával a vállukon az erdőt. Régebben is, most is. A rendszerváltozás sem lohasztotta le a vadászkedvet: legutóbb kisebbfajta botrány kerekedett abból, hogy egy építési vállalkozó vaddisznóhajtást rendezett a parlamenti vadásztársaság néhány tagjának, melyen a kormánypárti Hagyó Miklóstól az ellenzéki Semjén Zsoltig összesen kilencen vettek részt. A hírek nem szóltak arról, hogy a honatyák vajon pórázon vezették-e a kutyákat, de legyünk rosszindulatúak: valószínűleg nem. Ez azonban már nem segít Mukin.

- Elvben a vadásznak meg kell győződnie arról, hogy ott van-e a közelben a kutya gazdája, de ennek mikéntjéről nincsenek rendelkezések - magyarázza Székely István, az Országos Magyar Vadászati Védegylet jogásza, aki harminc éve vadászik, de kutyára, macskára nem emelne puskát. - A hatóságok ilyenkor vizsgálják a fegyverhasználat jogosságát, és az összes körülményről döntenek.

A dolog tehát újabb szállal gazdagodik. Mérlegeljen-e a vadász, ha egy gazda nélküli, ám nyilvánvalóan nem kóbor kutyát lát? Lelője-e az állatot, csak azért, mert a rendelkezések ezt formailag lehetővé teszik, vagy egyszerűbben, mert úgy érzi, megteheti? Nem világrengető kérdések ezek, bár a dilemmának Mikszáth kis túlzással egész könyvet szentelt. Lőcséből épp azért lesz fekete város, mert Görgey alispán kutyáját lelövi a lőcsei bíró, mire őt az alispán lövi le. A szomorú történet elején egy éppoly közönséges eset áll, mint a csillebérci, bár itt a vadász elmenekült a helyszínről.

- Sokan ürügyként használják a vadállomány védelmét arra, hogy lőhessenek - ránt viszsza az irodalom magasából a földre Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, két kutya és két macska gazdája. - Az lesz ugyanis vadász, aki jobban szeret lőni, mint mások.

Lehet, hogy ilyen egyszerű az egész. Van, aki lőni szeret, és ha lehetősége van, hát lő is. Lukin Márta mindenesetre feljelentést tett a Pilisi Parkerdőgazdaság vadásza ellen. Még valamit tett, amit talán az átélt trauma számlájára írhatunk. Az eset után néhány nappal elutazott Sopronba, ahol vásárolt egy fajtatiszta airdale terriert. Azóta már nevet is adott a kutyának.

Úgy hívja: Muki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.