Felvételi - három évvel elhalasztva

Az új típusú mesterképzésekre nem az érettségi jelentene belépőt, hanem az egyetemek maguk választhatnák ki diákjaikat. Hogy miként, azt nem tudni, mert még az sem biztos, elindulhatnak-e jövőre a mesterszakok.

Az idén megszűnt a hagyományos egyetemi felvételi vizsga, a "szelektálás" szerepét a kétszintű érettségi vette át. Az érettségi azonban csak a bachelor - magyar nevén a felsőfokú - alapképzésekre jelent belépőt. A tervek szerint jövőre életbe lépő bolognai rendszer második oktatási szintjére, a master- (mester-) képzésre az egyetemek és a főiskolák újra előírhatnak felvételi vizsgát.

Az oktatási tárca tervei szerint jövőre az összes felsőoktatási intézménynek át kellene állnia a bolognai típusú oktatási rendszerre. Vagyis: a hagyományos struktúra megszűnne: a végzős gimnazisták csak felsőfokú alapképzésre jelentkezhetnének. Ennek elvégzése után munkába állhatnának, vagy tovább léphetnének a master-, majd a doktori fokozatra.

Az utóbbi hónapokban az is kétségessé vált: elindulhatnak-e 2006 szeptemberében az új alapképzések. Az új felsőoktatási törvény ugyanis tavasz óta az AB döntésére vár. A jogszabályi felhatalmazás a múlt héten egy "kistörvény" formájában mégis megszületett, és a Magyar Akkreditációs Bizottság is lényegében befejezte az új bachelor szakok indítási kérelmeinek elbírálását.

A "tűzoltás" során azonban háttérbe szorult a második képzési szint, a masterfokozat. A MAB legutóbbi ülésén csak a katonai területen támogatott szakalapítási kérelmeket, így egyelőre azt sem lehet látni, hova léphet majd tovább a későbbiekben az a hallgató, aki most bachelor szakra felvételizett. Holott Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár nemrégiben még azt nyilatkozta: jövő szeptemberben műszaki, informatikai és katonai területen is nagy valószínűséggel indulhatnak masterképzések, amelyekre főiskolai diplomával lehetne jelentkezni.

A felsőoktatási intézmények egyelőre csak találgatnak, minek az alapján fogják majd kiválogatni leendő "mesterdiákjaikat". A masterképzésre ugyanis már csak a diákok 36 százaléka kerülhetne be.

Zoltai József, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara dékáni hivatalának vezetője azt mondja: ők mindkét - villamosmérnöki, illetve mérnök informatikai - szakjukon indítanának master-képzést. A bekerülés feltétele a tervek szerint az lesz, hogy a jelentkezők bizonyos tárgyak korábbi teljesítését igazolni tudják. Ha azt nem tanulták, fél év alatt bepótolhatják lemaradásukat. Hogy mely tárgyakat írják majd elő, azt a hivatalvezető egyelőre nem tudta megmondani. Külön felvételi vizsga viszont valószínűleg nem lesz.

A szintén masterképzést indítani szándékozó Miskolci Egyetem rektora, Besenyei Lajos úgy tudja: központilag fogják meghatározni, hogy bizonyos szakcsoportokra mely szakcsoportok diplomájával lehet majd továbblépni. Ha pedig túljelentkezés van, az intézmény tarthat saját felvételit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.