Indulhat a Bologna

Úgy tűnik, elhárultak az akadályok a bolognai típusú felsőoktatás jövő évi bevezetése elől. A köztársasági elnök aláírta az erre vonatkozó törvénymódosítást, az akkreditációs bizottság pedig tegnap lényegében befejezte az új szakok véleményezését.

Bár az utóbbi hónapokban kétséges volt, átállhat-e jövőre az egész magyar felsőoktatás a bolognai típusú képzésekre, most úgy tűnik, az utolsó pillanatban elhárultak az akadályok. Az új, többciklusú képzés lényege, hogy először minden diák egy úgynevezett bachelor (felsőfokú alapképzés) szakot végez el, ezután léphet tovább a master, majd a doktori fokozatra. A hagyományos egyetemi és a főiskolai oktatási formák tehát megszűnnek.

Az Oktatási Minisztérium elképzelése az volt, hogy 2006-tól már mindenütt csak bachelor szakok indulhatnak. Ennek jogszabályi hátterét adta volna meg a tavasszal megszavazott új felsőoktatási törvény, amelyet azonban Mádl Ferenc volt államfő - más, nem a bolognai folyamatra vonatkozó aggályai miatt - nem írt alá. A törvény így még most is az Alkotmánybíróság asztalán hever. A hiányzó jogszabályi háttér pedig megnehezítette az egész felsőoktatás dolgát.

Szabó Zoltán (MSZP) és Gusztos Péter (SZDSZ) ezért egy törvénymódosítási javaslatot nyújtott be nyár végén, amely lehetővé teszi az új képzések bevezetését. Ezt a "kistörvényt" hétfőn megszavazta a parlament, Sólyom László köztársasági elnök pedig tegnap aláírta. Igaz, a részleteket kormányrendeletben kell rögzíteni (emiatt egyébként a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul, mondván, hogy a képzési rendszert csak törvényben lehet szabályozni). A rendeletről még egyeztet a tárca a szakmai szervezetekkel, de úgy tudjuk, a kormány már szerdán tárgyalja a jogszabályt.

Gond volt az is, hogy számos új - köztük csaknem az összes bölcsész - szak indítási engedélye még nem volt meg. Tegnap azonban a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) maratoni ülésen véleményezte csaknem az összes hátralévő - több mint 210 - szakindítási kérelmet. A MAB szerint a teljes átállás azonban a felsőoktatás minőségének veszélyeztetése nélkül nem lenne megoldható. Fésüs László, a testület elnöke rámutatott: a törvénymódosítás lehetővé is teszi, hogy a miniszter bizonyos esetekben engedélyt adjon régi típusú szakok indítására. Ilyen a gyógypedagógiai terület, amelynek nincs szakindítási engedélye.

Úgy tűnik tehát, nincs akadálya annak, hogy november 2-án - az új szakokkal - nyomdába kerüljön a 2006-os felvételi tájékoztató. Az viszont szinte biztosra vehető, hogy a második, master szint képzései nem lesznek benne a felvételizők "bibliájában". Azaz a diákok egyelőre nem tudhatják, ha elvégeztek egy bachelor szakot, hová, milyen irányban léphetnek majd tovább. Márpedig az új, egymásra épülő többciklusú képzési rendszernek éppen ez a "továbblépdelés" volna az egyik értelme.

Mang Béla, az oktatási tárca felsőoktatási helyettes államtitkára korábban azt mondta: 2006-ban műszaki, informatikai, illetve katonai területeken elindulhatnak a master képzések. A MAB viszont csak tegnap adott ki master szakra alapítási engedélyt: szám szerint tízet a katonai területen. Márpedig egy szakra először alapítási kérelmet kell beadni, majd annak jóváhagyása után az adott képzést oktatni szándékozó intézményeknek szakindítási kérelmet kell beadniuk. A master szakokat, ha egyáltalán elindulhatnak jövőre, legföljebb csak pótfelvételi keretében lehet majd meghirdetni.

Corvinus Egyetem. Megszûnnek a hagyományos egyetemi és felsõoktatási formák
Corvinus Egyetem. Megszûnnek a hagyományos egyetemi és felsõoktatási formák
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.