MDF: szabadítsák fel a civil szervezetek zárolt pénzét

Az MDF felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy oldja fel a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) maradványképzési kötelezettségét - mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője pénteken.

A kisebbik ellenzéki párt politikusa úgy fogalmazott: "tízezer civil szervezet sorsa válhat bizonytalanná, amennyiben a kormány elvtelenül ragaszkodik a maradványképzési kötelezettséghez". Hangsúlyozta: a költségvetési törvény előírja a központi költségvetési szervek részére a 2004. évivel azonos összegű előirányzat-maradvány képzését, az NCA-ról szóló törvény viszont egyértelműen rendelkezik az alapprogram működését biztosító keretösszegről és annak kifizetési határidejéről. A két jogszabály egymásnak ellentmond - tette hozzá.

A kialakult helyzet miatt a civilek nem jutnak támogatáshoz - folytatta a képviselő, kiemelve: - Annak, hogy a "Gyurcsány-kormány egy tollvonással 2,3 milliárd forintot elvont a civil szervezetektől", az a következménye, hogy az NCA-törvény nem lesz betartható. A miniszterelnöknek fel kell oldania az NCA maradványképzési kötelezettségét - hangsúlyozta a politikus.

Lehetetlenség, hogy egy 2005-ös működési támogatási összeget mondjuk 2006 márciusában kapjanak meg a civilek - tette hozzá. "A kormány közös értékeket hangoztat és biztonságot ígér, de a civil szervezetek ellen elkövetett mostani merénylet is bizonyítja, hogy a meghirdetett kormányértékek nem nemzeti értékek" - mondta, hozzátéve: "az ígéretek pedig csak plakát-sivár kampányszlogenek". Arra a felvetésre, hogy mivel az NCA-törvény és a költségvetési törvény ütközik egymással, kíván-e az MDF az Alkotmánybírósághoz fordulni, Pettkó András úgy válaszolt: az MDF nem tervezi, hogy Alkotmánybírósághoz fordul ebben a kérdésben. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.