A sikér titka

Tulajdonképpen mulatságos dolog egy agrárkiállítás: az ember egyszerre lát turbinát és kertészollót, terepjárónak támaszkodó műcsikóst és növényvédő szert, boronát és száz forintért szerencsecédulát húzó papagájokat.

A Hungexpo budapesti vásárközpontjában megrendezett eseménybe tehát kiválóan szervül a Miniszterelnöki Hivatal és két civil szervezet által felállított EU-gömbsátor, amelynek célja, hogy "a fiatalok és a vidéken élők tájékozódhassanak az őket személyesen érdeklő uniós témákról".

Ha eláruljuk, hogy a sátor üzemeltetői mindezt - többek között - uniós lottóval és totóval próbálják megvalósítani, akkor már körülbelül tudjuk, micsoda irtózatos szellemi energiák szabadulnak el olykor a MeH kreatívjaiban. A piros, fehér és zöld (hohó, hohó!) papírra nyomtatott kérdőívek helyes kitöltői például eurózsetonokat kapnak, amelyeken EU-bögrét és EU-pólót vásárolhatnak. Az efféle bohóckodás persze elmenne, ha létezne valódi EU-kommunikáció az országban.

Van viszont még egy attrakciója az "EU: Belül tágasabb" című rendezvénynek - EURéka, a kék hajú lány képében válaszolgató szoftverprogram. Mivel nem valószínű, hogy egy beszélő robottól kapunk kielégítő választ uniós problémáinkra, a dolog egyszerű technikai bravúrként értékelhető. A helyzet leginkább az első mozgólépcsőkre emlékeztet, amelyeken le-föl, le-föl utazott az ember, és csodálkozott nagyokat a fejlődésen: állok, oszt mégis dzsavelok.

Szerdán aztán vendége is volt a sátornak: Frank Júlia gasztronómiai szakíró, aki a magyar konyha EU-tagságunk utáni változásairól beszélt. Frankl alacsony, életvidám asszony, aki azt csinálja, amit szeret, és ez a szeretet átüt a gesztusain. Soha nem sportolt, mégis csúcstartó: összesen ötvennégy szakácskönyvet írt eddig, többet, mint bárki a világon. Előbb a víz nélkül elkészíthető paprikás csirke receptjét ismerteti, majd a vélhető lényegre tér. Beszél az élelmiszerek megnőtt választékáról, a reklámokról, amelyek legtöbbször becsapják az embert, meg a nagyáruházakban uralkodó állapotokról. Manapság a tej tejporból készül, a joghurt viszont soha nem látott tejet - mondja. Az akciókkal vigyázni kell, a génkezelt termékekkel úgyszintén. A kenyeret is legjobb, ha az ember maga süti otthon, mert a bolti rossz minőségű, nincs benne sikér - magyarázza, és úgy érezzük magunkat, mint valami polgári körös gyorstalpalón.

Érzi ezt Gyárfásné, a MeH kommunikációs ügyosztályának vezetője is, aki gyorsan szót kér, és mindenkit megnyugtat, hogy a helyzet nem ennyire drámai. A vidékiek és a fiatalok képviseletében pontosan tizennyolcan hallgatjuk szavait, és tényleg nem tudjuk eldönteni, akkor ez most kommunikációs sikernek számít-e. Végül még megkóstoljuk Frank Júlia uniós alapanyagokból készített sós roládját, eltöprengünk a kérdésen, vajon hány darab cigarettát lehet bevinni Ausztriába - és nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy az EU kenyérlobbistái talán ezekben a pillanatokban is ott ülnek brüsszeli bunkerjukban, és csak vonják ki rogyásig azt a drága jó sikért a friss magyar búzából.

Kérdezz-felelek az EU-gömbsátorban: Frank Júlia és Gyárfásné Fekete Judit
Kérdezz-felelek az EU-gömbsátorban: Frank Júlia és Gyárfásné Fekete Judit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.