WWF: a klímaváltozás súlyosabbá és sűrűbbé teszi a meteorológiai katasztrófákat

Az európai országoknak az energiaszektor környezetszennyező tevékenységének csökkentésében kell keresniük a megoldást a kontinenst jelenleg sújtó szélsőséges időjárás és katasztrofális következményeinek enyhítésére - állította Brüsszelben pénteken kiadott közleményében a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Az Alpok és a Duna vidékén bekövetkezett áradások, az ibériai erdőtüzek, a francia, spanyol és portugál gabonatermést sújtó aszály annak a jelei, hogy a világ egyre jobban szenved az éghajlatváltozástól. A termőföld

Környezetvédők szerint főleg az energiaszektor felel a szélsőséges időjárásért
felhasználása, illetve a vízkezelés ugyancsak befolyásolhatja a szélsőséges időjárás kialakulását - tette hozzá a környezetvédelmi szervezet, amely nemrégiben kiadott jelentésében összefoglalta a legutóbbi tudományos megállapításokat ebben a témakörben.

Ahhoz, hogy hosszabb távon csökkentse az ilyen természetű katasztrófák sűrűségét és súlyosságát, a politikai és üzleti életnek mielőbb lépnie kell a széndioxid-kibocsátás csökkentésében - szögezte le a közlemény. A legnagyobb széndioxid-kibocsátók pedig az áramtermelők, amelyek világszerte 37, az unióban 39 százalékban részesednek a szennyezésből.

A WWF üdvözölte az Európai Unió idén januárban kezdett, úgynevezett szennyezéscsere-programját, amely korlátokat szab a legnagyobb cégek kibocsátásának. Úgy vélte azonban, a jelenlegi korlátok nem elegendőek, azokat szigorítani kell, már a rendszer idei felülvizsgálatakor.

A klímaváltozás egyre súlyosabbá és sűrűbbé teszi a meteorológiai katasztrófákat - idézte a közlemény Oliver Rapfot, a WWF egyik vezetőjét. - Az uniós politikusoknak haladéktalanul intézkedniük kell az energiaszektor kibocsátásainak csökkentése érdekében - modta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.