A royal fölös

Habsburg Ottó szobrát leplezték le tegnap a paksi atomerőműben, mely csak megerősített bennünket abban a hitünkben, miszerint az ország egy royalista urániumlobbi kezében van.

A paksi erőműnek hét szobra van fizikusokról, egy pedig uralkodóról, ami aránynak ugyan nem rossz, csak érthetetlen. Sokáig például valami műszaki értelmiségi poénnak gondoljuk, hogy Teller Ede, Wigner Jenő, Kármán Tódor, Neumann János, vagy éppen Szilárd Leó mellé Habsburg Ottó szobra is odakerült tegnap.

Sajnos nem segített a tájékozódásban az avatási ünnepség sem. Először Székelyné Pásztor Erzsébet, a látogatóközpont vezetője beszélt, aki a következő enigmatikus kijelentést tette: "A szoborral ünnepélyesen és jelképesen fejet hajtunk a páneurópai gondolat legnagyobb magyar alakja, őexellenciája, Habsburg Ottó előtt." Ez szép dolog, de mi köze a maghasadáshoz, kérdeznénk, ám nem akarunk ünneprontók lenni.

Ekkor már egy babércserje mögött álltunk, melyet a felirat szerint Kocsis István, az erőmű vezérigazgatója és Schmitt Pál "az olimpia szellemiségének tiszteletére" ültettek a látogatóközpont elé. Ha az atom és a páneurópai gondolat kapcsolatán csak csodálkozunk, az atom és az olimpia összeboronálásán egyenesen megdöbbenünk. Kocsis egyébként régi kedvencünk. Két éve ő volt az, aki éppen vadászott, mikor néhány magáról megfeledkezett fűtőelem szivárogni kezdett, majd az esetleges lemondását firtató kérdéseket sértődötten utasította vissza. Most már a Magyar Villamos Műveket vezeti, és ő a szobor ötletgazdája is. Szerinte Habsburg Ottó az egyetemes humanitás győzelmét hirdeti, bár azt a megjegyzését, mely "az atomerőmű és a kegyelmes úr igaz szövetségéről" szólt, kissé nehezen tudjuk értelmezni.

Végül maga Habsburg Ottó is a mikrofonhoz lép. Paksot az optimizmus szimbólumának nevezi, és - mint mondja - bízik a magyar jövőben. Kedves, idős ember, még mindig raccsol, és amikor arról beszél, hogy az első világháborúban szépen haladtunk, csak Verdunnél elvesztettük a csatát, egy pillanatra szinte megsajnáljuk. Ott áll a melegben, enyhén előredől, és most csakugyan hasonlít a saját szobrára. Mosolyog, majd elnéz valahová messze, mi pedig azt hisszük, tudjuk, mit lát: egy nemzeteken átívelő, páneurópai reaktort.

Bronz-korszak - Habsburg Ottó szobra a hetedik a Paksi Atomerõmûben
Bronz-korszak - Habsburg Ottó szobra a hetedik a Paksi Atomerõmûben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.