Magyar orrba magyar parfüm

Merész vállalkozásba fogott egy debreceni cég, amely a Hungarian Rhapsody No. 5 elnevezésű illatszerrel próbál betörni a világpiacra.

Az első magyar nemzeti parfümként aposztrofált termékről az ember azt hinné, Király B. Izabella és ifjabb Hegedűs Loránt tervezte egy titkos, föld alatti szkíta laboratóriumban, ám a minapi budapesti bemutatón egy sokkal nemzetközibb történet bontakozott ki.

A parfüm ötletgazdája például a Haifa, Párizs és Budapest között ingázó Judith Muller, egy alacsony, hiperaktív asszony, aki kreációival már több illat-Oscart nyert. A debreceni születésű illatszerész tizenhárom éves korától szisztematikusan készült erre a pályára, bár munkássága akkor szökkent szárba, amikor szüleivel Izraelbe emigrált, ahol a család egy parfümgyárat épített. Judith Muller Izraelben alkotta meg az első nemzeti parfümjét is, a King David Bat-chebet, melyet még jó néhány követett. Egyebek között az ő orrát dicséri a thaiföldi és a Fidzsi-szigeteki nemzeti parfüm, melyekbe mindig az adott országra jellemző illatkivonatok kerülnek.

Azt, hogy mitől szaglik a magyar, végül mégis egy francia döntötte el, Pierre Bourdon, akit a sajtótájékoztatón egyszerűen csak "Nagy Orr"-nak
neveztek. A szakember nem bízta a véletlenre a dolgot:
Magyarországra utazott, sőt állítólag még néhány, a magyar történelemmel foglalkozó könyvet is elolvasott, mielőtt összeállította volna a Hungarian Rhapsody No 5. elnevezésű parfümöt. Ebbe a gyöngyvirág, az orgona, a rózsa, a jázmin, a mirha és az ámbra mellett még egy kis paprika is került, melynek nincs ugyan illata, tartósítóanyagként viszont kiváló, és csíp egy kicsit, amikor a bőrre kerül.

A magyar nemzeti parfüm ötlete egyébként akkor kezdett formát ölteni, amikor Judith Muller találkozott egy régi ismerősével, Mata János grafikussal és filmrendezővel. Mata hajdan Müller anyuka debreceni tánciskolájában tanulta a lépéseket, később pedig azzal vált híressé, hogy ő találta ki Kukori és Kotkoda figuráját. Neki köszönhetően került a parfümös tégelyre az a kottaminta, melyen Liszt Magyar Rapszódiájának hangjegyei hullámoznak. A porcelánból készült tégelyt a világhírű festőművész, Szász Endre tervezte, akinek ez volt az egyik utolsó munkája.

A Hungarian Rhapsody No 5. az idén márciusban Balmazújvárosban megnyílt parfümgyárban készül majd. Egyelőre ezer üveg kerül forgalomba a parfümből, melyet készítői máris a hungarikumok között szeretnének látni.

Jobbra Judith Muller, a Hungarian Rhapsody No 5. ötletgazdája
Jobbra Judith Muller, a Hungarian Rhapsody No 5. ötletgazdája
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.