Hülyeség nem akadály

Volt már szájdobos, filmhangutánzó, Forma-1-ről verselő költő és telemarketinges vetkőzőművész a Benne leszek a tévében című műsorban, amelyet kritikusai alázóshow-nak tartanak. Némi utánjárással azért kiderült, amire számítani lehetett: a produkció résztvevői egyszerű emberek, akik nem bánják, ha néhány percre hülyének nézik őket.

Mielőtt tévésztár lett volna Kádár János, volt ács, állványozó, takarított illemhelyet és dolgozott sírásóként is, ami különösen tetszett neki, egyszer azonban megfázott a sírgödörben, és ott kellett hagynia a munkát. Az ötvenéves mezőtúri férfi most egy csapásra ismert lett, mert az RTL Klub Benne leszek a tévében című műsorában eltört a fején néhány hagyományos, 18 milliméteres kúpcserepet.

- Én így vezetem le a feszültséget - vall arról, hogyan köti össze a kellemeset a hasznossal. - Megtehetném persze, hogy tüzet kérek valakitől, aztán állon verem, de annyira rossz ember azért nem vagyok.

A különféle tárgyak összetörése gyermekkora óta kísérti Kádár urat. Először egy cső kukoricával csapta fejbe magát, később csinálta ezt furnérlemezzel, végül eljutott a kúpcserépig, s ez úgy megtetszett neki, hogy nem kísérletezett tovább. A törőszenvedély magánéleti konfliktust is okozott: egyik barátnője választás elé állította: a cserepek vagy ő. Kádár a cserepeket választotta, bár erről a történetről szerényen hallgatott az RTL Klub műsorában.

Kevésbé fájdalmas, ám annál furcsább produkcióval lépett fel a debreceni Bartha Napsugár, aki hasénekléssel szórakoztatta a tévénézőket. Különleges képessége - akárcsak Kádár Jánosé - a távoli gyermekkorba repít minket vissza. Napsugár tízéves lehetett, amikor először próbálkozott hasbeszéléssel, amit később énekléssé fejlesztett. Azóta repertoárja meglehetősen gazdagnak mondható: hasa segítségével játszi könnyedséggel képes felidézni Janis Joplint, Cserháti Zsuzsát vagy éppen a Vuk slágerét, amely így kezdődik: Fürge rókalábak.

- Tehetség és rengeteg gyakorlás kell ehhez - avat be művészete titkaiba. - A "H"-t és a "C"-t például különösen nehéz kiénekelni.

A tánciskolában dolgozó Bartha Napsugár mögött egyébként komoly fellépőmúlt áll. Haséneklésével szerepelt már a Fókuszban, az Aktívban, a Jó estét, Magyarország!-ban, a helyi kábeltévében, egyszer a megyei lap nyári rendezvényére is meghívták, a gyermeknap alkalmából pedig a zsáki iskolásoknak mutatta be produkcióját. Az RTL műsorába végül a debreceni válogatóról került be, amelynek néhány jelentkezőjére még most is emlékszik. Volt ott egy kisfiú, aki tulajdonképpen kollégának számított, mert a hasát hullámoztatta, egy idős hölgy, aki táncdalénekesként lépett fel, és egy néptánccsoport, amelynek néhány tagja sánta volt.

- Nálunk bárki bármivel indulhat, csak érdekes legyen, amit csinál - mondja Hajós András, a produkció műsorvezetője. - Eddig egyvalakit nem engedtünk fellépni, az illető ugyanis a vécéből akart enni.

Tegyük gyorsan hozzá: Láncz Gergely József később azért adásba került, igaz, nem a szanitergasztronómia gyöngyszemével, hanem egy abszurd mazo akcióval, amelyben a közönség tortával és rohadt káposztával dobálhatta meg. Az eddigi hat rész egyébként meglehetősen átfogó képet adott arról, mi mindent képesek honfitársaink megtenni azért, hogy néhány pillanatig rájuk figyeljen az ország. Volt már Hajós vendége kézenálló viccmesélő, fém- és üvegfaló, nyuszitáncos, kacsintóbajnok és láncfűrészes rocker. Miha Róbert először gitározni akart ugyan, de egy átvirrasztott éjszaka után már Dolmer típusú motoros fűrészével jelent meg a pécsi válogatón. Hozzá képest igazán softcore-nak nevezhető a jászárokszállási Nemodáné fellépése, aki Zoltán Erika Szerelemre születtem című örökzöldjét énekelte.

- A barátaim mondták, hogy jó a hangom - meséli jelentkezése történetét a harminchét éves adminisztrátor. - De biztatott a férjem és a kisfiam is.

Sajnos soha nem tudjuk már meg, milyen művészi ívet akart leírni a dalban Nemodáné, a zsűri ugyanis nem engedte azt végigénekelni. Az asszonynak ez rosszulesett, igaz, a célját mégis elérte: láthatott belülről egy tévéstúdiót.

A többi fellépő is hasonló indíttatásból jelentkezett. Egyiküket a kíváncsiság hajtotta, mást a becsvágy, volt, aki Hajós Andrást akarta látni élőben, vagy egyszerűen csak ki akarta próbálni magát. Ez a sok akarat furcsa egyveleget eredményezett, amely sokszor olyan volt, mintha Ki mit tud?-ot rendezne az Adams Family. A kritikusok sem dicsérték a műsort. Néhányan alázóshow-nak nevezték a Benne leszek a tévében-t, az egyik hetilapban pedig egyenesen embertelennek írták le.

- Ilyen produkciók korábban nem léteztek a médiában, mert ott mindig a szupert, a szenzációsat, a csillogót akarják bemutatni - mondja viszont Gregorich András, a műsor főszerkesztője, akinek mellesleg a stopperes kólaivók álltak legközelebb a szívéhez. - Mi teljesen civil embereknek próbáltunk lehetőséget adni a fellépésre.

A hetedik adásnál tartó Benne leszek a tévében című műsornak egyébként még két része készül. Azt hinnénk persze, hogy két és fél perc televíziós jelenlét kevés a halhatatlansághoz, de erre épp Kádár János esete cáfol rá. Ő néhány nappal az első adás után a 6-os úti borozóban időzött, midőn két férfi szólította meg. Már arra gondolt, "kimegy, és lejátssza velük a dolgot", ám akkor az történt, amire nem számított: az ismeretlenek autogramot kértek tőle. A mezőtúri cseréptörő megjegyezte a pillanatot. Nem gondolta sztárnak magát, csak egy kicsit - ahogy ő mesélte később - embernek.

Hajós is benne van a tévében
Hajós is benne van a tévében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.