Bácsi, kérem, hol lehet itt drogozni?

Látunk egy koporsót. A koporsó oldalt áll, kissé elhagyatva, a teteje nyitva, és jól látszik benne a fehér selyembélés. - A délutáni partin majd mindenki ide dobja be a névjegyét - mondja Erdélyi Erzsébet sajtófőnök. - Aztán ezeknek az embereknek eltöröljük a bűneit. - Micsoda? A válasz szerint ez amolyan játék. Hogy éjfél után a ma elkövetett bűnök érvénytelenek.

Ebben a pillanatban döbbenünk csak rá, micsoda félelmetes szellemi energiák szabadulnak fel, ha kábítószeresekről van szó. Persze gyanakodhattunk volna. Már a konferencia helyszíne is necces, a S.A.P. rendezvénycsarnok egy nagy hodály, ahová beszélgetést szervezni a drogprevencióról olyan, mint pingpongmeccset vinni a Népstadionba. Nem tudunk azonban további hasonlatokon gondolkozni, mert egy öltönyös férfi lép hozzánk, egyszerre négy szórólapot ad a kezünkbe, valamint egy névjegyet, amin az áll, hogy ő Jánosi Ferenc ifjúsági lelkész.

- Tudják, a célcsoport miatt - magyarázza a titulust. - A missziónkon működik egy tiniklub is.

A szó legalább harminc évvel repít vissza az időben, valahová Öveges professzor, a Tízen Túliak Társasága és a versmondólány közé. A színpadon eközben feltűnik az In Team együttes, hogy előadja az esemény kampánynótáját, mely, ha jól értjük, arról szól, hogy a napsugár végtelen, és nem menekülhetünk valami elől. A baj csak az, hogy az In Team tovább énekel. A két műsorvezető sincs feladata magaslatán. Pindroch Csaba egy megkapóan egyszerű világot vázol fel, melyben az ember vagy sportol, vagy galeriban köt ki, Barabás Éva pedig elmeséli, hogy gyermekkorában a szomszédék Ferikéjével elszívott egy szál cigarettát, és olyan rosszul lett, hogy azóta nem dohányzik.

Következnek azok a civil szervezetek, amelyek évek óta foglalkoznak a kábítószeresekkel. Zavarunk, ha lehet, fokozódik. Ezután tényleg úgy döntünk, megkeressük a felelősöket. A rendezvényt az Országos Bűnmegelőzési és Közrendvédelmi Kht. szervezte, mely első hallásra valami béemes fedőszervnek tűnik.

- Mi tulajdonképpen embereket hozunk össze, támogatókat keresünk különféle nemes célokhoz - összegzi a szervezet működését Nyíri Attila ügyvezető igazgató. - A múltkori rendvédelmi napon például ezer adag ingyengulyást osztottunk szét.

- És ez a konferencia menynyibe került?

- Mindennel együtt? Százmillióba.

Nyíri úr alacsony, szemüveges fiatalember, és olyan tökéletes nyugalommal ejti ki ezt az összeget, mintha csak egy csésze kávét kérne.

- Százmillióba?

- Körülbelül. De a tombolából, valamint az esti koncertbelépőkből befolyó pénzt a Jövőbarát Alapítvány kapja.

A csarnok hátsó felében a szervezők berendeztek valamit, amit a maguk részéről a "kísértés bűnbarlangjának" neveztek. A vendégek itt kipróbálhatják, képesek-e ellenállni a bujaságtól a kapzsiságig, a falánkságtól a száguldás mámoráig bárminek. Nem várunk sokat, ezért nem is csalódunk. Kis fülkék sorakoznak oldalt, az egyikben Chippendale-fiúk lejtenének erotikus táncot annak, aki bemegy, van Black Jack a kapzsiknak, csokikóstolás a falánkoknak, és KRESZ-teszt a sebesség megszállottainak, sőt még egy hazugságvizsgáló is, ahol ezt a kérdést teszik fel: hazudott-e már a főnökének.

- Most már értik, hogy mit akartunk elérni? - kérdezi Nyíri úr.

Igen, feleljük, és tudjuk ugyan, hogy már késő, de ezt az igent most ünnepélyesen és végérvényesen szeretnénk visszavonni.

"Félelmetes szellemi energiák szabadulnak fel, ha a kábítószeresekrõl van szó"
"Félelmetes szellemi energiák szabadulnak fel, ha a kábítószeresekrõl van szó"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.