Akik szerint a verés a családi élettel jár

Hiába bántalmaznak valakit, ha nincs segítsége, 48 órán belül visszamegy oda, ahol a legrosszabb várja.

Lerugdosták a buszról, mert színes bőrű

Megvertek, lerugdostak egy fekete fiút a 956-os buszról.

Két tűz közé kerültek a mérsékelt muzulmánok Belgiumban

A franciaországi izraelita szimbólumokat ért incidensekkel egyidőben, Belgiumban is csirázik a vandalizmus. A múlt héten Brüsszel külvárosában és Charleroi-ban is megpróbálták felgyújtani a zsinagógát. A hatóságok szerint rendbontásáról volt szó. NolBlog

Szocialista fordulat Amerikában?

A Rasmussen közvélemény-kutató felmérése szerint a fiatal amerikaiak körében a szocializmus népszerűsége alig marad el a kapitalizmusétól. A The Washington Post publicistájának magyarázata szerint visszafelé sült el a jobboldal taktikája.

A feketéket jobban sújtja a válság

A gazdasági válság sokkal komolyabban érinti a feketéket, mint a fehéreket. Sőt, a feketék gazdasági helyzete 2000 óta folyamatosan csökken, ami egyúttal a fehérek és a feketék közötti egyenlőtlenség növekedésével jár - figyelmeztet a tekintélyes baloldali szociológus a The New York Times hasábjain.

 

Amerikában a szélsőjobb erősödése fenyeget

Jesse Jackson szerint az elmúlt hónapokban számos olyan bűncselekmény történt az Egyesült Államokban, amely a szélsőjobboldali csoportok radikalizálódására és a gyűlölet erősödésére utal.

Az közelmúltban történt lövöldözések azt mutatják, hogy a szélsőjobboldal egyre komolyabb veszélyt jelent az Egyesült Államokra - írja Jesse Jackson, a polgárjogi mozgalmak egykori élharcosa a Chicago Sun-Times című napilapban.

A múlt hét szerdán a rasszista nézeteket valló James W. von Bunn lövöldözni kezdett a New York-i Holokauszt Emlékközpontban, és megölt egy biztonsági őrt. Néhány héttel korábban egy abortuszellenes fanatikus agyonlőtte George Tiller nőgyógyászt, aki klinikáján a terhesség kései szakaszában is vállalt magzatelhajtást. Áprilisban szélsőjobboldali szélsőségesek végeztek három Pittsburgh-i rendőrrel.

Az esetek kapcsán korábban az amerikai belbiztonsági minisztérium és a Southern Poverty Law Center is arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban jelentősen megerősödtek a szélsőjobboldali csoportok.

Jackson a radikalizmus térnyerését több tényezőre vezeti vissza. Barack Obama elnökké választását sokan a rasszista előítéletek fölött győzelemként ünnepelték, a faji előítéletek híveiben azonban gyűlöletet kelt, hogy fekete elnök áll állhat az ország élén. A kisebbségekkel szembeni előítéletek erősödéséhez hozzájárul a gazdasági válság is, amely elsősorban a bérből és fizetésből élőket sújtja, akik gyakran a bevándorlókat és a feketéket okolják munkájuk elvesztéséért.

De a republikánus politikusok és a jobboldali sajtó is hozzájárul a radikalizálódáshoz. A Barack Obamát a keresztény Amerika ellenségének nyilvánító konzervatív nyilatkozatok és a fegyvertartás korlátozásának ellenzése - amelyben baloldali politikusok is csatlakoznak a republikánusokhoz - szintén kedvez a kisebbségekkel szembeni gyűlölet és erőszak terjedésének - olvasható a chicagói lapban.

(forrás: globusz.net)

 

Obama és a húsvéti nyúl. Az elnök megválasztása a szélsőjobboldal radikalizálódásához vezetett
Obama és a húsvéti nyúl. Az elnök megválasztása a szélsőjobboldal radikalizálódásához vezetett
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.