Új Trianon készül?

Húsz évvel ezelőtt, 1989. február 2-án alakult meg Miskolcon a Gettóellenes Bizottság. Magyarország, s legjobb tudomásunk szerint Kelet-Európa történetében is először fordult akkor elő, hogy bajban levő cigányoknak sikerült megszervezniük saját magukat.

Vádirat Tatárszentgyörgy után

"Elérték, hogy amit korábban csak súgva lehetett mondani, azt ma már nemcsak harsogni lehet, de megtenni is: lőni, robbantani, gyilkolni."

Antiszemitizmus Európában

Kovács András szerint "amióta Európára is átterjedt a globális gazdasági krízis, a válságok természetéből adódóan felkorbácsolódtak az előítéletek, köztük a zsidóellenes nézetek".

Vért és verítéket!

Az amerikai elnökök gyakran kérik áldozatvállalásra a polgárokat, népszerűségük mégsem sínyli meg a népszerűtlen intézkedéseket. Közvélemény-kutatók szerint a recept egyszerű: hitelesség és őszinteség. Metazin

Adóparadicsony vagy szociális pokol?

A G20 országcsoportjának londoni csúcsértekezlete büszkén jelentette be: felszámolta az adóparadicsomokat, ahol a pénzvagyonok menedéket találtak a banktitok védelmében. A Marianne című francia lap ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az úgynevezett „szociális paradicsomok" - valójában „szociális poklok"- tekintetében semmi sem történt.

 

A feketéket jobban sújtja a válság

A gazdasági válság sokkal komolyabban érinti a feketéket, mint a fehéreket. Sőt, a feketék gazdasági helyzete 2000 óta folyamatosan csökken, ami egyúttal a fehérek és a feketék közötti egyenlőtlenség növekedésével jár - figyelmeztet Barbara Ehrenreich tekintélyes baloldali szociológus a The New York Times véleményrovatában megjelent cikkében.

Bár az Egyesült Államok élén fekete elnök áll, a faji kérdés továbbra is jelen van a közéletben - kezdi cikkét Ehrenreich. A jobboldalon továbbra is elterjedtek a hagyományos, feketékkel szembeni előítéletek. Nemrég egy jobboldali hírcsatorna egyenesen azt fejtegette, hogy a Barack Obama által tervezett egészségügyi reform tulajdonképpen a rabszolgatartásért fizetett kárpótlás: a Fox News honlapján is olvasható cikk szerint ugyanis az alanyi jogon járó biztosítás azt jelenti majd, hogy a fehérekkel fizettetik meg a feketék gyógyításának költségeit.

Pedig a recesszió leginkább nem a fehéreket, hanem a feketéket sújtja - idézi Ehrenreich a közelmúltban megjelent statisztikákat, amelyekből kiviláglik, hogy a középosztálybeli feketék harmadát már tavaly, a válság kirobbanása előtt is a lecsúszás veszélye fenyegette. 2000 és 2007 között a feketék fizetése 2,9 százalékkal csökkent, a fekete gyerekek harmada létminimum alatt élt, és a feketék körében kétszer olyan magas volt a munkanélküliség, mint a fehérek esetében. Jelenleg a feketék 15,1, a fehérek 8,9 százaléka munkanélküli, de a tavaly kirobbant válság óta ismét nő a feketék hátránya.

A feketék közül többen vannak, akik csak a magasabb kamatozású hiteleket vehették fel az elmúlt években. Becslések szerint a feketék 1998 és 2006 között 71-93 milliárd dollár vagyont vesztettek a bedőlt ingatlanhitelek miatt.

A feketék és a spanyol ajkúak kilátásait tovább rontja, hogy mindössze 18 százalékuk rendelkezik magán-nyugdíjbiztosítással, míg a fehérek körében 43 százalék az arány. A feketék többsége a rokonokra sem számíthat, hiszen ők is ugyanolyan nehéz körülmények között élnek, így ha elveszítik a munkájukat, sokkal nagyobb rá az esély, hogy nem tudják fizetni a hiteleket és a számlákat, aminek eredményeképpen elárverezik a lakásukat, és az utcára kerülnek.

forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.