Más nyelvében él a máltai nemzet?

A máltaiság nem képes fennmaradni, ha eltűnik a máltai nyelv. Márpedig egyre inkább háttérbe szorul a sziget másik hivatalos nyelve, az angol mögött. A konzervatív politikus megkongatja a vészharangot. Metazin

Fő fegyverük a magyar nyelv - ez a zúj Magyar Gárda

"...a becsület, a tiszta hazaszeretet lelki indíttatásából dolgozó erős, elszánt fiatal kezek munkája még képes megőrizni az utókornak, ezáltal is tisztelegve és tiszteletét téve az alattuk nyugvó, a Feltámadásig tartó örök álmukat alvó hősök előtt..."

A természet lágy öle...

Nem tudnám megmondani, hogy egy építészeti utópiáról, lakóparkról, az elit, vagy a „zöld-sznobok” világból történő kivonulásáról van-e szó. Egyszerűen, van egy ilyen hely Lettországban, s akik ideköltöztek, úgy tűnik, hogy jól érzik magukat, pedig nem minden fenékig tejfel errefelé sem.

Peszach ürügyén

Tórai parancs, hogy Széder estén kovásztalan kenyeret eszünk, ezzel is emlékezve az Egyiptomból történt gyors kivonulásra, arra, hogy a kenyértészta az idő rövidsége miatt nem kelt fel. Az ünnep többi napján már nem kötelező, ami azonban nem ad felmentést a homec-evés (kovászos) tilalma alól.

Sötétbe borul 76 magyar település

Négy nappal a világszerte március 27-én tartandó Föld Órája klímavédelmi akció előtt már megdőlt a kezdeményezéshez csatlakozó hazai települések számának tavalyi rekordja: idén eddig 76 hazai település regisztrált, szemben a 2009-es 67-tel - közölte a szervező WWF Magyarország kedden.

 

A sikeres beszéd titka

Magabiztosnak tűnni. Szakemberek szerint ez a sikeres beszéd titka. A magabiztosság látszatát kelteni nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat, a testbeszéd megfelelő alkalmazásával könnyen kiküszöbölhető a probléma.

A nyilvános beszédtől, szerepléstől irtózó illetőnek nem kell mást tennie, "csupán" magabiztosnak tűnni. Ez pedig - bármilyen nagy feladatnak látszik is elsőre - a testbeszéd megfelelő alkalmazásával megoldható, mondja James Borg, a téma szakértője, aki könyvet is jelentetett már meg a hatékony testbeszédről.

Tulajdonképpen ha végiggondoljuk, mitől tűnik valaki feszélyezettnek, és ezeket a testtartásokat, mozdulatokat elkerüljük, már nyert ügyünk van. Ha például ügyelünk arra, hogy ne úgy álljunk, mint aki karót nyelt, és ne szorítsuk testünkhöz a karunkat, hanem lazán tartsuk, sokkal természetesebb benyomást keltünk majd. Ha emellé még gesztikulálunk is, időnként egy-egy kézmozdulattal erősítve meg mondanivalónkat, hallgatóságunk egészen biztosan jobban figyel majd ránk - írja egyik cikkében a Telegraph. Lehetőleg ne kapaszkodjunk a szószékbe vagy az asztalba - még ha pillanatnyi biztonságérzést nyújthat is, ettől csak idegesebbnek tűnünk.

A legfontosabb azonban mindenképp a szemkontaktus: ezzel egy egész közönséget megnyerhetünk magunknak. Semmiképp se fixírozzunk egy pontot a padlón, hanem emelt fejjel tartsuk meg a beszédünket. A legjobb megoldás, ha jegyzetünkbe sem pillantunk bele túl sokat, hiszen így még jobb kapcsolatot alakíthatunk ki a hallgatósággal. Lehetőleg minél több emberre nézzünk rá az előadás során - így mindannyian úgy fogják érezni, hogy személyesen nekik szólt a mondanivalónk.

Ha már megszereztük a nézőink figyelmét, meg is kell azt tartanunk. Ehhez pedig szükség van némi változatosságra, ezért mindig törekedjünk arra, hogy beszédünkben lassabb és tempósabb részek is legyenek, és használjuk a hanglejtést is a megértetés eszközeként. Kézmozdulataink és mimikánk szintén változatosságot jelenthetnek - tanácsolja a szakértő.

Az igazán sikeres nyilvános beszédnek van még egy rendkívül fontos jellemzője: az előadó követni tudja közönsége viselkedését. Ha netán beszéde közben nyugtalannak vagy távolságtartónak, netán unottnak érzi a közönséget, ne féljen változtatni az előre elgondolt szerkezeten. Színesítse előadását egy-egy viccel, megjegyzéssel, vagy ha egy hosszabb előadásnál már nagyon fáradtnak látja a hallgatóságot, egy rövid szünettel. James Borg ráadás jó tanácsa viszont nem magához a testbeszédhez kötődik, attól sokkal egyszerűbb: ha hallgatóságunk menthetetlenül unottnak tűnik, egész nyugodtan szellőztessünk egy nagyot - írja a nyest.hu.

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.