Horváth Csaba már az őszi voksolásra 'gyúr'

Horváth Csaba, az MSZP februárban megválasztott főpolgármester-jelöltje már megkezdte az ősszel esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányát.

Műemlékbontás a Belváros új főutcáján?

Egy kérdésben létrejött a belvárosi a nagykoalíció: a Fidesz és az MSZP képviselői együttesen fognak igent mondani a védettség törlésére.

Nyakunkon a dugódíj?

A behajtási díj bevezetéséről a következő önkormányzati ciklusban határozhat a Főváros Közgyűlés.

Nyilvánosak, mégis titkolják a fővárosi privatizációs szerződéseket

Bírói végrehajtást kezdeményez Újpest a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek privatizációs szerződéseinek nyilvánosságra hozatala érdekében, ugyanis a Fővárosi Bíróság januári, ezt előíró jogerős ítéletének Budapest a mai napig nem tett eleget.

Nem lesz budapesti Hyde Park

Mégsem lesz a londoni Hyde Parkhoz hasonló, Szónokok Hordója elnevezésű civil fórum a budapesti Városligetben, mert a Fővárosi Közgyűlés két év után sem biztosított forrást a testület által egyébként korábban támogatott kezdeményezés megvalósítására.

 

Wieszt lehet a mérleg nyelve

Várhatóan az új fővárosi parkolási rendelet megalkotása és több, a Margit híd felújításával, a beruházás finanszírozásával kapcsolatos ügy lesz napirenden a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön kezdődő kétnapos ülésén.

Nem biztos azonban, hogy a közgyűlés határozatképes lesz, mivel a várost kisebbségből vezető SZDSZ-nek már a szocialistákkal együtt sincs többsége a testületben. Az informális koalíció azért került kisebbségbe a főpolgármesterrel együtt 67 tagú közgyűlésben, mert Wieszt János fővárosi szocialista képviselő az országos és a fővárosi pártvezetés felszólítására kilépett a pártból, illetve a fővárosi (és a XI. kerületi) frakcióból, de nem mondott le képviselői helyeiről.

Wieszt Jánosnak azért kellett kilépnie pártjából, mert korrupciógyanúval vádolták meg egy, internetes videomegosztókon nyilvánosságra került felvétel alapján. (A felvételen az látszik, hogy Wieszt egy borítékot vesz át, ám a szocialista képviselő szerint valójában pénzt kapott kölcsön egy vállalkozótól.)

Ha Wieszt János immár független képviselő szavazatával sikerül biztosítani a közgyűlés határozatképességét, a képviselők rendeletben újraszabályozhatják a budapesti parkolást. A döntést a testületnek azért kell mielőbb meghoznia, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi szabályozást és július 1-jéig adott haladékot egy új jogszabály megalkotására. Az Országgyűlés kedden törvényben már megadta az új szabályozás kereteit, így már csak a Fővárosi Közgyűlésen múlik, tud-e rendeletet alkotni Budapestre vonatkozóan.

Napirendre vehetnek a képviselők több, a Margit híddal kapcsolatos előterjesztést is; az egyik szerint különböző címeken további több mint 700 millió forintos többletforrást kér a kivitelező, ugyanakkor kiderül az is, hogy a rekonstrukció a tervezetthez képest hónapokkal csúszik. A beruházás már korábban is többször állt a viták középpontjában. Legutóbb Hock Zoltán (MDF) képviselő, a főváros nagy értékű beruházásait vizsgáló bizottság tagja az MTI-nek azt mondta, valakinek lassan meg kellene indokolnia, miért kerül 30 milliárd forint közpénzbe a beruházás, amikor eredetileg 13 milliárd forintról indult.

A képviselőknek megküldött meghívó szerint a 86 napirendi pont között szó esik várhatóan a fővárosi aluljárók állapotáról is. Egy képviselői előterjesztés szerint a dohányzást meg kellene tiltani valamennyi budapesti aluljáróban, míg egy másik, (Demszky Gábor főpolgármester által jegyzett) javaslat a térfigyelő kamerarendszer kiépítéséhez csoportosítana át forrásokat a rendőrségnek.

A közgyűlés elé kerülhet továbbá Bojár Iván András városarculati tanácsnok javaslata is, amely lényegében kimondatná a képviselőkkel, hogy nem akarnak a londoni Hyde Parkhoz hasonló Szónokok hordója elnevezésű civil fórumteret a budapesti Városligetbe. A tanácsnok azért tett ilyen előterjesztést, mert a közgyűlés bár korábban megszavazta az ötletet, két éve nem adott forrást annak kivitelezéséhez. Pedig Bojár szerint a Szónokok hordóját lelkesen fogadták volna a fővárosiak, tekintet nélkül politikai hovatartozásukra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.