Őszi megszorítások helyett: telefonadó jöhet a bankadó után

A kormány mindenáron el szeretné kerülni a megszorításokat 2011-ben is. Azt tervezi, hogy a bankok után különadót vet ki az energia- és a távközlési szektorra is.

Egy európai ár

Az igazi kérdés az: ha az euróországok hajlandóak megfizetni a németek által megszabott árat, vajon Berlin (és az Európai Központi Bank) is hajlandó-e megfizetni a válságkezelés árát?

Andor: a biztos nem képviselheti hazáját, de sokat segíthet

Interjú Andor Lászlóval, az Európai Unio szociális ügyekért felelő biztosával.

Megszólalt Csányi Sándor az IMF-megállapodás ügyében

Az OTP-vezér szerint a kormány végül meg fog állapodni az IMF-fel, mivel mindenkinek ez az érdeke.

Róna Péter szerint sokkal valószínűbb, hogy nem lesz IMF-megállapodás

A közgazdász úgy látja, hogy az Orbán-kormány hiteltelenné vált a piacok szemében, a magyar kormány pedig nem teljesítette a tárgyalások előfeltételeit.

 

A magyar megszorításokat kritizálta az IMF

Iryna Ivaschenko szerint a a költségvetési konszolidáció jelenlegi szerkezete kedvezőtlen hatással lehet a jövedelem-eloszlásra és a növekedésre, továbbá erősítenie kellene a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat.

A "Magyarország pénzügyi helyzete - rövid távú kihívások a pénzügypolitikában"  címmel megrendezett panelbeszélgetésen az IMF képviseletvezetője kiemelte: hosszabb távon Magyarország számára a gyenge növekedési kilátások jelentik a fő kihívásokat.

Az IMF egyetért a kormánnyal, hogy a gyenge növekedési prognózisok ellenére szükség van továbbra is a költségvetési fegyelem erősítésére, mivel a magyar államadósság és a költségvetés bruttó finanszírozási igényének GDP-hez mért aránya a feltörekvő országok közül Magyarországon az egyik legmagasabb - emelte ki.

Iryna Ivaschenko rámutatott: hosszabb távon növelni kell a magyar lakosság aktivitási rátáját, szükség van a foglalkoztatás bővítésére, hisz csak ez alapozhatja meg az ország jövőbeni gazdasági növekedését. A befektetői klímát mindenképpen javítani kell Irina Ivascsenko szerint, mert a korábbi évekhez képest a bejövő működő tőke igen alacsony szintet ér el, a beruházások rátája is visszaesett, és ez alááshatja a későbbi gazdasági növekedést.

A kormánynak a munkaerőpiacon tett intézkedéseit részben pozitívan ítélte meg Iryna Ivaschenko, különösen azt, hogy egyre több embert próbálnak visszacsábítani kormányintézkedésekkel a munkaerőpiacra.

Ezzel szemben a minimálbér nagy arányú emelése Iryna Ivaschenko szerint nemcsak a munkaerő költségeit emeli meg, hanem az ország versenyképességét is ronthatja.

Az IMF képviseletvezetője aláhúzta: az államháztartási deficitet hosszabb távon is csökkenteni kell, mert szükséges az államháztartás jelenlegi, GDP-arányosan magas adósságának mérséklése, ami jelentős mértékben hozzájárul Magyarország külső sérülékenységéhez.

Hangsúlyozta, hogy bár az idei költségvetés jelentős költségvetési konszolidációt tartalmaz, a konszolidáció összetétele legalább olyan fontos, mint a mértéke.

Hozzátette, hogy a költségvetési konszolidáció jelenlegi szerkezete kedvezőtlen hatással lehet a jövedelem-eloszlásra és a növekedésre.  Arra is felhívta a figyelmet, hogy a strukturális reformok végrehajtása és a gazdasági kormányzásba vetett bizalom növelése támogathatja a növekedést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.