Véget érhet az értelmetlen jogfosztás?

Ma közel hetvenezren élnek gondnokság alatt, többségüket megfosztották az életükkel kapcsolatos legalapvetőbb döntések jogától. Az új Ptk. meghozhatja a paradigmaváltást. (x)

Verseny a fogyasztókért

A világpiaci folyamatok segítenek az árak letörésében, úgyhogy a jövő évi áramvásárlás hozzávetőlegesen húsz százalékkal kerül majd kevesebbe az ideinél. De ennek az árelőnynek a megszerzéséhez most kell lépniük a fogyasztóknak.

Feledhetetlen téli napok Alsó-Ausztriában

Családi és sportos üdülési ajánlatok, könnyedén megközelíthető síterepek, vendégszerető emberek és egyedülálló kulináris élmények. Alsó-Ausztria ideális a stresszmentes kikapcsolódáshoz. (X)

Vendégségben a badacsonyörsi Varga Pincészetnél

Kezünkben egy pohár Badacsonyi Kéknyelűvel a pincészet ősfás parkjából szemléljük a Balatonra és a Badacsonyra nyíló panorámát. Vendéglátónk Varga Péter, a családi vállalkozás vezetője. (X)

Legnagyobb ajándék: a harmónia

A Spirit Hotel Thermal Spa öt csillagos kategóriagyőztes lett az Év szállodaszobája versenyen. A sárvári hotel a csúcstechnikát az ősi fürdőkultúrával ötvözi, Közép-Kelet-Európa egyik legimpozánsabb gyógyszállodája. (X)

 

A GlaxoSmithKline folytatná megkezdett befektetéseit

A GlaxoSmithKline Pharma nettó árbevétele Magyarországon hét százalékkal nőtt az első három negyedév adatai alapján, amely a 2008-as évhez hasonló teljesítményt jelent. (X)

A gazdasági válságnak nincs közvetlen hatása a nagy, tőkeerős gyógyszeripari cégekre, így a világ második legnagyobb gyógyszergyártójára, a GlaxoSmithKline (GSK) vállalatra sem, azonban az egészségügyet érintő megszorítások hatásai befolyásolják a vállalat működését. A kedvező árbevételi adatok ellenére 2009. a GlaxoSmithKline számára sem volt könnyű Magyarországon, hiszen a 2007-ben bevezetett megszorító intézkedések - a 12 százalékos külön adó, az orvoslátogatói díj, a rendszeres árcsökkentési kényszer - megmaradtak. Csak a külön adókból 1,7 milliárd forint lesz 2009-ben a GSK befizetési kötelezettsége az államháztartásba.

Az egészségügy és a GlaxoSmithKline helyzete Magyarországon

Magyarországon jelenleg az indokoltnál kevesebbet költünk egészségügyre. Az OECD országok közötti összehasonlításban Magyarország egészségügyi költéseit tekintve az átlag alatt található, az idén a kormányzat pénzt vont ki az egészségügyből. Amit pedig elköltünk, azt sajnos hatékonytalanul kötjük el, hiszen a magyarok várható élettartama így is körülbelül 3 évvel alacsonyabb, mint amit a költéseink indokolnának.

„A GlaxoSmithKline egyetért azzal, hogy generikus programra szükség van, azonban indokolt a program szerkezetében a megújítás. A jelenlegi generikus modell a kezdeti sikerek után mára kifulladt, új módszerekre van szükség, hogy a generikusokban lévő további tartalékok mozgósíthatóvá válhassanak, és így a korszerű, innovatív gyógyszerek hozzáférése a magyar népesség számára is megoldott legyen." - fűzte hozzá Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezető igazgatója. „A magyarországi gyógyszerpolitikára a Janus-arcúság jellemző: a magyar kormányzat felemásan viszonyul a gyógyszeriparhoz. Míg stratégiai fontosságúnak tartja e területet, ezen közben a magyarországi gyógyszeripart érő megszorítások példa nélkül állnak egész Európában. Ma Magyarország sajnos nem befektetői célpont ezen a területen. Míg számos európai országban a '90-es évek óta nagy fejlődést sikerült elérni a gyógyszeriparban foglalkoztatottak számát illetően vagy a K+F kiadások növekedése tekintetében, a magyar statisztikák ezzel inkább ellenkező irányúak.

A GSK szívesen folytatná a 2002-ben megkezdett befektetési, beruházási programját Magyarországon, ehhez azonban a mainál jóval transzparensebb és kiszámíthatóbb környezetre lesz szükség, amelyben partnernek tekintenek a gyógyszeripar szereplőire."

A védőoltás érték

Magyarországon egy átlag államplogár várható élettartama 6 évvel rövidebb, mint európai uniós társaié, ezért a betegségek megelőzésének, az egészség megőrzésének különös jelentősége van.

A prevenció egyik eszköze a védőoltás, mellyel kapcsolatban számos tévhittel kell megküzdeni. Az utóbbi évtizedek sikeres oltási programjainak köszönhetően sok súlyos betegséget már csak hírből ismerünk hazánkban. A betegségekkel szembeni félelem helyébe az oltások vélt mellékhatásai elleni félelem lép.

A GSK európai és hazai szakértők bevonásával nemzetközi szintű szakértői anyagot készített e témakörben. A szakértői anyag széleskörű megvitatásán túl hamarosan továbbképző, tájékoztató programsorozat indul, melyek célja megértetni a prevenció, és azon belül is a védőoltás szerepét az egészségügy fejlesztésében és az egyén saját felelősségét e területen.

A GSK a magyar családok, a magyar települések egészségéért

A GlaxoSmithKline számos terápiás területen van jelen termékeivel, azonban felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy ennél is többet tegyen a magyar családok és települések egészségének megőrzéséért, ezért együttműködéseket, partnereket keres egészségmegőrző programjainkhoz.

- Szorosan együttműködik az Egészséges Ifjúságért Alapítvánnyal a családok egészségéért a Magyar Anya-és Családvédelmi Program során.

- A GSK Nagycsaládos programja során közvetlenül is támogat rászoruló nagycsaládokat, ahol a cég és a kollégák közvetlen felajánlásokkal is segítik a Nagycsaládosok Országos Szövetsége által javasolt családokat.

- Az idei évben zárult le a három éves Jedlik Ányos Népegészségügyi Program, amely a népegészségügyi szempontból legjelentősebb betegségek magyarországi helyzetét és megelőzési lehetőségeit térképezte fel. Ezt a programot a GSK több gyógyszercéggel közösen több, mint 87 millió Ft-tal támogatta.

- A GlaxoSmithKline kiemelten fontosnak tartja, hogy gyógyszerei és védőoltásai azok számára is elérhetőek legyenek, akik anyagi helyzetük miatt ezt nem engedhetik meg maguknak. A Vöröskereszttel és az Egészséges Településekért Alapítvánnyal közös programban hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak évente 300 kislány ingyenes méhnyakrák elleni védőoltására.

A GlaxoSmithKline cégről

A GlaxoSmithKline Európa egyik legnagyobb gyógyszergyártója. Innovatív, új gyógyszereket fejleszt ki többek között a légzőszervi és daganatos betegségek, a diabétesz és a védőoltások területén, Európában az 5. legnagyobb kutatásba befektető cég. Magyarországi beruházóként gödöllői vakcinagyára révén a világ számos pontjára szállítja védőoltásait. Ez utóbbinak köszönhetően hozzájárul Magyarország versenyképességének javulásához.

További információ: Szemán Adrienn
Tel: +36 1 2255 411, 30 600 6116
e-mail: adrienn.h.szeman@gsk.com
www.gsk.hu, www.gsk.com

Az új vírus elleni oltóanyag készül a drezdai GlaxoSmithKline laboratóriumban
A handout file photo shows a technician preparing specimens from a master H1N1 virus sample, for the pre-production of a vaccine against pandemic influenza A (H1N1) virus at a laboratory of GlaxoSmithKline in Dresden June 16, 2009. The pandemic of H1N1 swine flu has been a bonus for GlaxoSmithKline, which makes the inhaled flu drug Relenza, a vaccine and special antiviral masks, the company said July 23, 2009. Relenza is one of two drugs approved for use against H1N1. Picture taken June 16, 2009. REUTERS/GlaxoSmithKline/Handout (GERMANY HEALTH) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.