Római séták 2.

- Ismered Francis Bacont? - kérdezte unokatestvérem. - Hogyne - mondtam fel gépiesen a leckét -, a filozófus. Shakespeare kortársa kábé, Új Atlantisz, meg Novum Organum, meg izé... - Nem azt. A festőt. - Hát azt nemigen. - No, annak itt biztosan nem lesz képe. Bächer Iván írása

Csónakázás Locarnótól az Adriáig

Repülő és autók helyett vízi sztráda köti össze 2015-re Ticino kantont az Adriai-tengerrel - mutatták be a projektet a milánói idegenforgalmi kiállításon és vásáron.

Keresztényként, muszlimként is a mágia hívei

Az elmúlt évszázad során jelentősen átrajzolódott Afrika vallási térképe.

Újabb faldarab szakadt le a római Colosseumból

A régóta helyreállításra váró római Colosseumról a malterral és mésszel végzett foltozásos restaurálás egy darabja esett le. A másfél négyzetméter, tíz centiméter vastag falrész szerencsére senkit sem sebesített meg. A szakértők szerint a szmog, a Colosseum előtt rendezett rockkoncertek és maratoni futóversenyek okozta rezgések sem tesznek jót az épületnek.

Antihősök ideje

Michelangelo lecsúszott a dobogó legfelső fokáról. Ötszáz évnyi vezető szerepét veszíti el az utóbbi évtizedekben az itáliai művészet szimbolikus alakja. Az antihősök évszázadában, úgy látszik, antihősöket rémlünk viszontlátni a vásznakon is. Caravaggio vásznai most június 13-ig egyszerre láthatók – Rómában.

 

'Termékeny párbeszédet folytatni az iszlámmal'

Európa jövője attól függ, hogy tud-e termékeny dialógust folytatni az iszlámmal, vagy pedig képtelen egy efféle dialógusra - fejti ki álláspontját a neves szociológus, Alain Touraine a La Repubblica című lapban. Bármerre nézünk a világba – írja –, Európa rettenetes hiányával szembesülünk, jelenlétünk sehol sem tapasztalható.

A probléma globális - állapítja meg -, elvégre a világnak szüksége lenne Európára, ez utóbbinak pedig még inkább arra, hogy ismét számottevő tényező legyen globális szinten. A viszonyrendszer újjáépítése csak akkor lehetséges, ha Európa új nemzetközi kapcsolatokat épít ki, elsősorban az iszlám világgal - írja a globusz.net.

Mindenekelőtt Törökországra kellene koncentrálnia, majd közvetlenül Iránra, melyeket természetesen még az átmenet jellemez. Okvetlenül erőteljesen nyitni kell feléjük, ám anélkül, hogy európai életstílusunkat rájuk erőltetnénk. Fel kel fedezni mindazt, ami a két kultúrát összeköti és azt is, ami szétválasztja, feladva azon előítéleteinket, melyeket Samuel Huntington oltott belénk arról, hogy a kultúrák különbözősége okvetlenül háborúhoz vezet - írja Touraine az olasz baloldali liberális lapban.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.