Keresztényként, muszlimként is a mágia hívei

Az elmúlt évszázad során jelentősen átrajzolódott Afrika vallási térképe. A két legnagyobb vallás, a kereszténység és az iszlám rohamos terjedésével ma már a Szahara alatti területeken él a keresztények 21 százaléka, valamint a muszlimok 15 százaléka. A két vallás dominanciája mellett azonban megmaradtak a hagyományos afrikai vallási hiedelmek és rítusok is.

A Pew Research Center 25 000 fő részvételével végzett kutatást 19 afrikai országban, amelyek a Szahara alatti és a Jóreménység foka feletti területen helyezkednek el. A vizsgálat szerint 2010-re a muszlimok aránya közel a hússzorosára nőtt, a kezdeti, 1900-as évek eleji 11 millióról 234 millióra, a keresztényeké pedig még gyorsabban emelkedett: 7 millióról 470 millióra nőtt az évszázad során.

A megkérdezettek a munkanélküliséget, a bűnözést, valamint a korrupciót nagyobb problémának látják, mint a vallási konfliktusokat a kontinensen. Ez alól kivételnek számítanak a nigériaiak, illetve a ruandaiak, közülük ugyanis minden hatodik állította, hogy a vallási megosztottság jelentős probléma az országukban. Sok afrikai aggódik továbbá a „vallási extrémizmus" miatt, beleértve a sajátjukét is. A megkérdezett keresztények fele számít arra, hogy Jézus még az ő életük során visszatér, míg a muszlimok 30 százaléka várja a kalifátus visszaállítását, amelyet az iszlám aranykorának tekintenek.

A megkérdezettek nagy része azon túl, hogy mélyen elkötelezett a keresztény vagy az iszlám mellett, a tradicionális afrikai vallásokat továbbra is meghatározó elemnek tekinti. Tanzánia, Mali, Szenegál és Dél-Afrika lakosai közül a kutatásban résztvevők több mint fele állította, hogy hisznek az ősöknek bemutatott áldozati rítusban, valamint, hogy a szellemek meg tudják védeni őket a veszélytől. A keresztények és muszlimok negyede állította, hogy hisz az amulettek és a mágia erejében, egy jelentős számú kisebbség pedig szakralizált állati bőrt vagy koponyát tart az otthonában.

Tizennégy országban tízből hárman tradicionális gyógyítót keresnek fel, ha valamelyik családtagjuk megbetegszik, de akadnak olyan országok is - Csád, Mali, Szenegál, Kamerun -, ahol a megkérdezettek több mint fele részesíti előnyben a hagyományos orvoslást - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.