Mi az a léggyár?

Az elmúlt időszakban több budapesti járókelő színes fényeket látott kiszűrődni a valahai Corvin Áruház felső szintjének egyes ablakaiból.

Rekviem egy platánsorért

Budapest XIV.

Miből lesz a szélkerék?

Ha az ember közelről pillant egy szélerőműre, lenyűgözi a körbeforgó lapátok hatalmas mérete, ám nem sejti, hogy ezeknek a gyártása olyan anyagnak köszönhető, amelyet hajdan Edison használt az izzólámpában.

Kímélő konferencia zöldeknek

Brit zászlót lobogtatva várakoztak néhányan a pesti Royal szálló előtt a napokban, és egy Andrew Best nevű fiatalemberre vártak, aki egyenesen Angliából érkezett biciklivel Budapestre. A kerékpáros a JCI, a Fiatal Üzletemberek Világszervezetének brit elnöke.

A fehér tető lassítja a klímaváltozást

A tetők fehérre meszelésével mérsékelni lehet a háztartások energiafogyasztását.

 

"Mentsük meg a Nagymező utcai platánokat!"

Vasárnap ismét civil szervezetek tiltakoztak a Nagymező utcai platánfák kivágása ellen. A civileknek eddig sikerült megakadályozni a mélygarázsépítéseket azzal, hogy betartatták a hatodik kerületi hatályos jogszabályokat. A jogszabályok ugyanis védik a kerületi fákat.

A tiltakozók szerint éppen ezt a jogszabályi védelmet akarja a TEKVÉSZ (kerületi építési szabályozás) módosításával eltörölni a polgármester. A heteken belül hatályba lépő módosítás szerint, mélygarázsépítés esetén kivághatóvá válnak a kerület egészséges fái, míg a jelenlegi szabályok szerint csak az életveszélyes fákat lehet kivágni.

A soproni Nyugat-magyarországi Egyetem favizsgáló szakértői csoportjának kiadott véleménye szerint "nincs rendkívüli helyzet, balesetveszély: élet-, egészség-, vagy vagyonvédelmi ok, ami indokolná 19 darab fazonnali eltávolítását!"  A szakértői véleményt a civilek hamarosan átadják a tervezett fakivágást vizsgáló Fővárosi Főügyészségnek, a Főpolgármesteri Hivatalnak és hatodik kerület jegyzőjének.

A Nagymező Utcaiak Egyesülete szerint a hatodik kerületben nem mélygarázsokra, hanem a kerületben lakó polgármesterre van szükség. Olyan polgármester és képviselők vezessék Terézvárost, akik itt élnek; akik ismerik és figyelembe veszik a helyi közösség érdekét és akaratát. A civilek arra kérik a polgármestert, hogy költözzön a hatodik kerületbe és saját bőrén tapasztalja meg, milyen egy fák nélküli és levegőtlen kerületben élni.A civilek felhívják a figyelmet arra, hogy a közterület elidegenítési tilalmát törvény írja elő. Így ezért sem tartják elfogadhatónak, hogy magánbefektetők tulajdonába kerüljenek a közterek és utcák a hatodik kerületben.

Verók István polgármester népszavazási kezdeményezésére a tiltakozóknak az a válaszuk, hogy a kerületi parkolási helyzet felmérése, környezetvédelmi hatástanulmányok, alternatív megoldások kidolgozása és megvitatása nélkül a mélygarázsok ügye szakmailag megválaszolhatatlan. Véleményük szerint felháborító, hogy az "idegenben" lakó polgármester a kerület zöldterületére akar mélygarázst építtetni. - A kerületben élőknek a Liszt Ferenc tér, a Jókai tér, a Hunyadi tér és a Nagymező utca fái jelentik azt a zöld környezetet, ahol felüdülhetnek. A kerületben ugyanis nincsenek parkok. Budapesten a hatodik kerületben a legkisebb az egy főre jutó zöld felület nagysága - érvelnek a tiltakozók.

A demonstráción részt vevő szervezetek:

Nagymező Utcaiak Egyesülete
Védegylet
Óvás!
Kincsünk a Piac - Hunyadi tér
Levegő Munkacsoport
Ifjú Humanisták

A Nagymező utcai fák
A Nagymező utcai fák
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.