Élet aprítva, turmixolva

Sütőtökleves, töltött káposzta tejföllel, kókuszszelet. Egy hétköznapi ebéd átlagos menüsora ez – gondolhatnánk, de ez csak akkor lenne igaz, ha hétköznapjainkon rendszeresen nyers ételeket fogyasztanánk.

Tartósítja a változót

Pontosan tudja, hogy hiába reménykedik.

Felnőni, de minek?

Diplomavédésén alumíniumból készült lovagpáncélban, lehúzott sisakrostéllyal vonult a vizsgabizottság elé. A többi képzőművészetis hallgatóval ellentétben ő így gondolkodott: mi lenne, ha nem ő védené meg a diplomamunkáját, hanem a diplomamunka védené meg őt?

Csibe a kincsesládából

Hirtelen megáll a kirakat előtt, és bekémlel az üvegen.

Zsibbasztó a harapás

Ami mozog, azt megeszik, ami nem mozog, azzal meg ízesítik az ételeiket – foglalja össze asztalszomszédom, egy hatvanas éveiben járó úr a nagy falon túl szerzett kulináris tapasztalatait.

 

Egyszeri fogások

Üzletembernek tanult, de szakács lett belőle. Az angol Josh Katz hiába ment Ausztráliáig, hogy szerezzen magának egy jó befektetésnek tűnő szakmát, minden pénzét jóféle ételekre költötte.

Miközben belátta, mégis csak a gasztronómia az élete, tudta, az egyetemi diplomával sokkal szabadabb élete lehetne. Azt is látta: szakácsként heti hetven órát kellene dolgoznia, ráadásul egyáltalán nem keres valami fényesen. Mégis a konyhai kreativitást választotta. Kitanulta a szakma csínját-bínját a londoni Cordon Bleu Cooking Schoolban. Majd a klasszikus francia konyhát vivő, Michelin-csillagos étteremben, a Galvinban alapozta tudását.

A politológusból világhírű séffé vált izraeli Yotam Ottolenghi konyháján szintén dolgozott két évet, majd a híres londoni Roundhouse színház éttermét nyitotta meg Made in Camden néven, és zsebelte be a Sunday Times kritikusa majdnem maximum pontszámos elismerését. Ezt fejelte meg még abban az évben a Michelin Guide Bib Gourmand minősítése. Nemrég újabb kihívást kapott üzlettársával, az izraeli Eran Tibivel: megnyitották a londoni JW3 zsidó kulturális központban a mediterrán/közel-keleti Zest nevű éttermet.

Üzlettársa is dolgozott Ottolenghinél, ketten együtt összesen öt évet töltöttek ott el. Hogy mi a legfontosabb, amit eltanultak tőle? Hogyan nézzen ki egy kívánatos étel: a tányér tiszta vászon, festményként kerül rá a fogás. A szimpla hozzávalókat Ottolenghi pazar kompozícióvá építi. Élénk színeket használ, gránátalmát, céklát, sütőtököt, padlizsánt, azaz vöröset, narancsot, lilát. Vallja, hogy az ember először a szemével eszik. Ha a látvány csábító, félig nyert ügye van az étteremnek.

A budapesti pop-up étterembe a Globalista Konyha levantei vacsoráját készítette Josh Katz. (A pop-up éttermek előre bejelentett időszakra nyitnak meg bizonyos tematikával és menüvel, általában pár napra.) Az esemény előtt mesélt arról is, hogy Ottolenghi briliáns üzletember, aki a nevét adja a vállalkozásaihoz, de egyetlen napot sem dolgozhattak vele a konyhán. A vezető séffel, Sami Tamimivel viszont igen gyakran.

A budapesti pop-up konyha mindkét nap megtelítette a Murci Borszobát. Pedig a vacsora nem volt olcsó, de nem is drágább, mintha egy világsztár koncertjére a jegy. Kedvencünk a füstölt padlizsánleves citromos joghurttal, a sült lazachoz tálalt pankó- (japán morzsába panírozott) tojás, valamint a csodásan fűszerezett sütőtök és a brokkoli, amelyet a kacsamell mellé szervíroztak (szardellás mogyoróhagyma-pürével).

A menüből egyedül a Malabi rózsavízzel és erdei gyümölcsökkel elnevezésű desszertet hozta otthoni éttermének kínálatából. A többiben a levantei terület ételeit akarta ötvözni a Magyarországon gyakran használt alapanyagokkal, például a céklával, kacsával. Fontosnak tartotta, hogy legyenek a fogásokban ismerős zamatok, de kapjanak szokatlan ízcsavart is. Mesél arról is, hogy Londonban leáldozóban a fine dining. Nem tudja, ennek a gazdasági válság-e az oka vagy az, hogy a vendégek elunták a kifinomult, luxusszintű éttermeket, ahol hófehér abrosz mellett tudatosan felépített ételsort kapnak, több kisebb fogást kiváló minőségben és meglehetősen magas áron.

Sokan – köztük ő is – az étteremtől azt várják el, hogy az étkezés kötetlen legyen. Az ember élvezze a barátai társaságát, ne kelljen feszengve viselkednie, miközben ott hagy egy raklapra való pénzt. Tízből hat munkatársa magyar, megbízhatóak, keményen dolgozó jó emberek – mondja. Rengetegen jelentkeznek állásra, nem csodálja, hogy a harmadik legnagyobb magyar városként aposztrofálják Londont.

Josh Katz. Kreációiba mindig tesz ízcsavart
Josh Katz. Kreációiba mindig tesz ízcsavart FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.