Horthyként vonul be minden településre a Jobbik

Demonstrációval emlékezett Horthy Miklós budapesti bevonulásának évfordulóján a Jobbik.

Prohászka szobrát a XIII. kerületnek szánják Tarlósék

„Azzal természetesen egyetértek, hogy Prohászka Ottokárnak szobrot emeljünk” – nyugtatta meg a szélsőjobboldalt Csomós Miklós a közgyűlés áprilisi ülésén. De nem a Károlyi-kertben, hanem a Lehel téri templom előtt.

Rab László: Horthy Béla feltámad

A szoborállítók – akiknek a tömeg azt üvöltötte, „nácik, haza!”, nagyon is itthon vannak. Gondoltak a netán köpködős, tojásdobálós jövőre is, mert a Horthy-mellest plexibura alá téve tolták ki a térre. Őrizni is fogják, nehogy valaki kárt tegyen benne. Ennek is megvan a maga kíméletlen bája.

Horváth Gábor: Isten hozta!

Fellegi Tamás érvelhet okosan, meggyőzően, akár ékesszólóan is Washingtonban, ahol mostanában él, ennek a magyar kormánynak már menthetetlenek az amerikai kapcsolatai.

Ellentüntetők fogadták a jobbikos Horthy-menetet

A Jobbik akadálytalanul megtarthatta a Horthy Miklós budapesti bevonulására emlékező menetét.

 

A szerk: Horizont

A cirkusz csak következmény. Ha a médiateret a celebek mellett a kormánypárt politikusai tudják megtölteni, azoknak az erőknek, amelyek kívül rekednek a „jobban teljesít” főáramán, valamit dobniuk kell, hogy be tudjanak kerülni a hírfolyamba.

Ezért kell a parlamenti patkóban óriási táblákkal masírozni és büntetést kockáztatni. Ha a Jobbik biztos megjelenést akar garantálni, csak elő kell húznia a Horthy-kártyát, beöltöztetni néhány nagy bajuszút egyenbe, meg vonulni, lóval, szoborral vagy bármivel. A balhé és a kamerák özöne is garantált. A Horthy-kultuszt és a könyvégetést a felháborodás (is) generálja.

Jól megkülönböztethető politikai arculatot kölcsönöz a Jobbiknak, miközben ezek az akciók az égvilágon semmit sem árulnak el arról, mi is az, amit másként csinálna a párt, mint az épp hatalmon lévők. Utóbbiak ugyanis, bár néha erőtlenül tiltakoznak a kultusz újjáélesztése ellen, valójában a 30-as évek társadalmi-politikai berendezkedését tekintik sajátjuknak, ebből a világból veszik viselkedési, kulturális és morális mintáikat is. Ma a jobboldal történelmi horizontján egyetlen korszak látszik.

Nekik valójában nem minta sem a kiegyezés, sem 1848 – Széchenyi, Széll Kálmán csak terv, Deák Ferenc pedig tér. Ha minta lenne, hirtelen sok mindent meg kellene magyarázniuk. Elveszett az antalli örökség is. Hol van a miniszterelnök, aki magát a kiegyezés államférfijaihoz mérte, és nem tekintette mintának a Horthy-korszakot? Persze neki még lehettek benyomásai: a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban nem véletlenül kapta a fát az édesapja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.