Kamuniversiade

Csütörtökön kezdtük a nyomozást. Eredetileg úgy gondoltuk, hogy egy telefonhívással megtudjuk, hol dönt a belga fővárosban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség, a FISU a 2019-es Universiade házigazdájáról.

A világ egyik legnagyobb, mintegy tízezer résztvevőt felvonultató sporteseményének megrendezéséért Baku visszalépése után már csak Budapest és Brazíliaváros rivalizált. Hívtuk Kiss Ádám fizikusprofesszort, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökét, ám ő azt mondta: nem tudja, hol lesz a rendezvény, s idehaza nincs is senki, aki segíthetne. Brüsszeli tudósítónk végül a FISU-tól megtudta, hol lesz a döntéshozó bizottság ülése.

Pénteken Yvan Dufour sajtós –körülbelül egy időben azzal, hogy az MTI publikálta a hírt Budapesten, hogy Magyarország visszavonja pályázatát – elmondta: az ülés egész nap tart a Brüsszeltől délre található La Hulpe-ben. Délután fél kettőkor kezdik a városok prezentációinak megtekintését, és szombat este nyolcra lesz eredmény. Tudósítónk a budapesti hátraarc után újra hívta Dufourt.

Ő egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, mert a magyar küldöttség hivatalosan a szombati prezentáción jelenti be a FISU illetékes testületének, hogy visszavonulót fúj. Péntek este, miután cikkünk délután megjelent a Nol.hu-n, Kiss professzor visszahívta munkatársunkat, és súlyos kifogásainak adott hangot a közölt írás hangneme miatt. Annak állításait azonban nem cáfolta, arra a kérdésre pedig, hogy előzőleg miért hallgatott a lényegről, azt mondta: a közlemény megjelenése előtt nem informálhatta a sajtót.

Ugyancsak péntek este Simicskó István szintén visszahívta lapunkat. A sportért és az ifjúságért felelős államtitkár – legnagyobb csodálkozásunkra – tőlünk tudta meg, hogy a MEFS visszalépett a kandidálástól. – Nem a kabinet van a pályázat mögött? – kérdeztük. „A kormány elvileg támogatta a jelentkezést, de a megrendezésre pénzügyi garanciát nem vállalt” – felelte. – S mi lett volna, ha nyerünk? – vetettük fel. „Akkor megvizsgáltuk volna, miként lehet megtartani az eseményt.” – Forintban mennyibe kerülne az Universiade megrendezése? – érdeklődtünk.

„Az a munkacsoport, amely együttműködött az egyetemi szövetséggel, nagyjából 170 milliárddal kalkulált, de egyéb számokról is lehetett hallani.” Most már csak az a kérdés: csalódás vagy megkönnyebbülés-e a visszalépés? A MEFS szerint a tárgyalásokon kialakult rendezési feltételek alapján –különösen a fizetendő rendezési díjak összege és esedékessége miatt – nem tudnak vállalkozni a 2019-es Universiade megrendezésére, viszont valamikor továbbra is szeretnék Budapestre hozni a világeseményt, a legkorábban 2023-ban.

Hol nem lesz

Szeptember közepén derült ki, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség benyújtotta pályázatát a 2019-es Universiade budapesti megrendezésére. A kandidatúrát Kiss Ádám, a szervezet elnöke és Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár mutatta be Brüsszelben. A prezentációról kiadott közlemény szerint a kormány szeptember 11-i ülésén tárgyalt az ügyről, s elvi támogatását adta a projekthez. A becslések szerint a versenyen több mint 170 ország mintegy tízezer küldötte, valamint húszezer önkéntes vett volna részt. Az előírások miatt falut kellett volna építeni a résztvevőknek. Kiss-sel készített korábbi interjúnkból az derült ki: ez a józsefvárosi kínai piac helyén épülhetett volna.

A józsefvárosi kínai piac madártávlatból. Itt épülhetett volna az Universiade-falu
A józsefvárosi kínai piac madártávlatból. Itt épülhetett volna az Universiade-falu
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.