Júliustól háború lesz - jósolják a Fideszben

A magyar baloldalt okolja a Fidesz a Magyarországgal szemben kilátásba helyezett monitoring eljárás miatt.

A gázcégek fizettek rá leginkább

Egyre rosszabb eredményekről számolnak be a rezsicsökkentő közüzemi szolgáltatók.

Rezsicsökkentés: A cégek százmilliókat fizethetnek ügyfeleiknek

Tíz távhőcégnek összesen 560 millió forint kötbért kell fizetnie vagy betudnia a számlába 42 ezer fogyasztónál, mert 56 ezer esetben szabálytalanul tüntették fel a számlalevélben a rezsicsökkentés hatását. Cégnevekről egyelőre nem beszélnek: egyes forrásaink szerint az összes nagy, ismert távhőtársaság érintett, mások szerint csak néhány kisebb. Ekkora összeg alapjaiban rengetheti meg az iparág helyzetét.

Tízezrek a távhőfogyasztóknak

A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség elsőfokú határozata szerint a Makói Kommunális Nonprofit Kft.-nek is kell közel 16 millió forint kötbért fizetnie – tudtuk meg azután, hogy Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Kispest fideszes országgyűlési képviselője felsorolta a "számlabűnözőket".

Nagy büntetés kis cégeknek

A helyi fogyasztóvédelmi hatóság a tiszaújvárosi Tiszaszolg 2004 Kft.

 

Felgyorsul a rezsiharc, újabb uniós bírálat jöhet

Előrehozzák a „kettes számú” rezsicsökkentés törvénybe foglalását. Az eredetileg tervezett október vége helyett már a jövő héten dönthet a parlament a rezsicsökkentés folytatásáról – közölte Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője.

A gyorsítást a 11,1 százalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés november elsejei hatálybaléptetésével és az arra szükséges felkészüléssel magyarázta. A sietségnek lehet más oka is. A BruxInfo értesülése szerint a magyar energiapiaci szabályozás több elemét is kifogásolta az Európai Bizottság. Brüsszel még augusztusban küldött Budapestre levelet, amely az „előzetes eljárás” szabályai szerint annak gyors tisztázására hivatott, hogy az ügyben indokolt-e kötelezettségszegési eljárást indítani. A magyar válasz még nem ismert.

Marlene Holzner energiaügyekben illetékes bizottsági szóvivő magyar újságírókkal beszélgetve nem akarta megerősíteni a vizsgálódás hírét. Általánosságban elmondta: a bizottság továbbra is szorgalmazza, hogy a hatóságilag szabályozott árakat meg kell szüntetni, és kiskereskedelmi szinten is a piacnak kell szabályoznia az árakat, mert meggyőződésük, hogy hosszú távon ez olcsóbb a fogyasztónak. Hozzátette: a bizottság megérti, hogy ebben a válságos időszakban nem mindenki bírja fizetni a magas energiaszámlákat, de őket szociális alapon, célzottan kellene támogatni.

A bizottság egyelőre szép szóval próbálja meggyőzni a tagállamokat, szüntessék meg a központilag meghatározott árakat, engedjenek teret a piaci szabályozásnak. A bizottságnak elsősorban a magyar hálózati tarifarendszerrel van problémája: a lakosság ma kevesebbet fizet hálózati díjként, mint a cégek – márpedig ugyanazért kétféle díjat kérni diszkrimináció. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár munkatársunknak azt mondta: tárcájához még semmilyen levél nem érkezett az ügyben.

Ezért nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ez a rezsiharc része lehet-e. Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa azt közölte: semmilyen hivatalos uniós dokumentum nincs arról, hogy a hatósági ármegállapításra ne lenne lehetőség az EU-tagállamokban. Ilyen jellegű kísérlet történt, de ilyen dokumentumot nem fogadtak el – nyilatkozta. Hozzátette: ennek a kívánságnak nincs uniós jogi alapja. Ha mégis lenne, akkor az adott országot fel kell szólítani, ilyen kezdeményezésről azonban nem tud.

Azt, hogy a BruxInfo szerint Brüsszel amiatt is aggódik, hogy a hazai energiahatóság törvényerejű rendeletet adhat ki, a fideszes politikus „butaságnak” nevezte azzal: az energiahivatalnak rendeletalkotási joga van, és a hatósági árat állapíthatja meg. Fideszes politikusok munkatársunknak azt mondták, „nem esnének kétségbe” akkor sem, ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítana rezsifronton, hiszen az az Orbán Viktor által meghirdetett rezsiharc tézist erősítené a kampányban. „Az sem baj, ha a hatósági ármegállapítási jogot támadja Brüsszel, így legalább a lakosság is tudomást szerez arról, hogy van egy hivatal, mely az alacsony rezsiárakat védi” – mondta az egyik ismert fideszes képviselő.

Korábban kormányközeli források azt erősítették meg: a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az alaptörvényben „megemlítik azt a képletet”, ami biztosítja, hogy nem lehet a mostaninál magasabb a rezsi. A részleteket kétharmados törvényben szabályozzák. S noha egy munkacsoport Rogán Antal frakcióvezető részvételével dolgozik a szabályozáson, Németh Szilárd „rezsifelelős” tegnap munkatársunknak azt mondta: az alkotmányos garancia, a sarkalatos törvény, de a feles törvény is megoldás lehet, még semmi sem dőlt el. A fideszes munkacsoport pár héten belül véglegesíti a javaslatát, mert a rezsiképlet alkotmányban való rögzítéséről a Fidesz-frakción belül is vita van.

Fónagy János, az energiaügyekért is felelős minisztérium államtitkára tegnap a parlamentben. Minden forint számít
Fónagy János, az energiaügyekért is felelős minisztérium államtitkára tegnap a parlamentben. Minden forint számít
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.