Tízezrek a távhőfogyasztóknak

A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség elsőfokú határozata szerint a Makói Kommunális Nonprofit Kft.-nek is kell közel 16 millió forint kötbért fizetnie – tudtuk meg azután, hogy Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Kispest fideszes országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón bejelentette: a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101,3 millió, a Szákom Százhalombattai Kommunális Kft.-nek 130 millió, a Váci Távhő Kft.-nek 54 millió forint kötbért kell fizetnie fogyasztóiknak, nem megfelelő számlaformátum miatt.

Az ügy nem nélkülözi a politikai szálakat. A kormányhivatalok alá tartozó fogyasztóvédelmi felügyelőségek úgy találták, hogy a társaságok számlájának tartalma a vizsgált időszakban nem felelt meg az előírásoknak. A büntetést az új szabályok szerint kötbérként kell megfizetni az érintett fogyasztók felé, minden hibás számla után 10 ezer forintot. Tarnai a büntetéseket azzal indokolta, sem a rezsicsökkentésben, sem „az értesítésben” nem ismernek pardont. Úgy vélte, a cégeknek volt idejük felkészülni, a hivatali honlapról számlaképmintákat is letölthettek.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos szerint eddig csak az embereknek kellett kötbért fizetniük a cégek felé, most ez megfordul. Emlékeztetett, összesen tíz távhőcéggel szemben zajlik hasonló eljárás, ami több mint félmilliárd forint megfizetésével fenyeget. Kérdésünkre, hogy a jelentős büntetés miatt esetleg bekövetkező fizetésképtelenség veszélyezteti-e a települések téli fűtését, úgy válaszolt, inkább az a kérdés, a cégek mennyire veszélyeztetik az embereket a számláikkal, illetve ki a felelős az ilyen hibákért.

Makón ismereteink szerint azt találta problémásnak a hatóság, hogy a rezsicsökkentési mértéket két hónapon át csak nettóban adták meg. (Vagyis itt húszezer járhat a lakosoknak.) A cég fellebbez, ugyanis szerintük ezt semmilyen jogszabály nem tiltja – derül ki Fekete Tibor ügyvezető írásos nyilatkozatából. A fogyasztókat mindenről tájékoztatták, amit az új jogszabály előír. A társaságot egy ekkora bírság igen nehéz helyzetbe sodorhatja, de egy az ügyet ismerő szakértő biztos benne, hogy ettől még lesz fűtés.

A korábbi számlakép a városi tulajdonú BTG Budaörsi Településgazdálkodási Kft. álláspontja szerint nem ok a büntetésre – közölte lapunkkal Wittinghoff Tamás, most a Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben, korábban az SZDSZ-nél politizáló polgármester. Esetükben – tolmácsolása szerint – a hivatal szintén azt kifogásolta, hogy nem bruttó árakat tüntettek fel, noha ilyen előírás nincs. A városban 2500 háztartást fűtenek távhővel: esetükben négyhavi számláért járna összesen százmillió forint – egyenként negyvenezer – számlakedvezmény a fogyasztóknak. A kirótt kötbért messze aránytalannak tartja a vélt tévedéssel. A döntést a Fidesz által befolyásolt, felháborító, gátlástalan, igazságtalan öngólnak nevezte, ami szerinte fideszes többségű képviselő-testületük számára a legkellemetlenebb. Úgy vélte, ilyen mértékű döntésben az is szerepet játszhat, hogy településvezetőként nem kormánypárti. – A kabinet így szeretne az önkormányzatok pénzéből választási szavazatokat vásárolni – vélekedett. Meglátása szerint a – januári rezsicsökkentéssel amúgy is kivéreztetett – távhőcégük nem képes kitermelni ekkora kötbért, így első körben megtiltotta annak kifizetését, és minden lehetséges jogi fórumon kiállnak igazukért. Kérdésünkre úgy fogalmazott: olyan helyzet nem állhat elő, hogy ne legyen fűtés, mindazonáltal akkor sem fizetnek, ha a bíróságok így ítélnének, „még ha bilincsben viszik is el”.

Janovszky Károly, a szintén helyhatósági kézben lévő Szákom Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezetője sem ismerte el a szabálysértést. Mivel a távhő- és szemétdíjat egyben számlázzák ki, a rezsicsökkentés havi mértékét a két termékre együtt adták meg. A második, göngyölített adatot viszont különválasztva tüntették fel. A határozat sem hivatkozott tételes törvénysértésre, csupán a hatóság véleményét fejezte ki, miszerint a havi rezsicsökkentési számot is ketté kellene bontani – érvelt. Ezt megteszik, de mivel a törvény nem tér ki arra, ha egy cég több mint egy rezsicsökkentéssel érintett termékről küld ki számlát, meggyőződésük, hogy nem is sérthettek szabályt. Így fellebbeznek. A cég több mint 4 ezer háztartásnak küld számlát. Ez úgy dagadt 130 millióra, hogy a tévesnek tartott nyomtatványok három hónapig mentek ki. Janovszky Károly szerint a korábbi veszteségeik miatt nincs is forrásuk a kötbérre. Biztos abban, hogy győznek, de bárhogy alakuljanak is a dolgok, fűtés lesz – szögezte le.

Hasonlóképp vélekedett Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, aki az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület színeiben politizál. Mint mondta, a törvényeket be kell tartani, de az első vizsgálatok szerint ők így tettek, így fellebbeznek. Ha hibáztak is, nem volt szándékos; az ilyen súlyos büntetés aránytalan, ennek megfontolását a törvényalkotók figyelmébe ajánlja. Ha minden fórumon veszítenének, valószínűleg lenne forrás a társaságban akár tőkét emelni, akár új céget alapítani – tekintettel a város kiemelkedő iparűzésiadó-bevételeire –, így a hőellátást a döntés nem veszélyezteti.

Rakonczai Róbert, a Váci Távhő Kft. ügyvezetője a politikusok által említett 54 millió helyett 24 milliós összegről tud. Meglátása szerint 2700 lakossági fogyasztójuk közül csak azon 1200-nál merültek fel kifogások, akiknek a vizet és a távhőt együtt számlázzák. Azt elismerte, hogy nem két, hanem egy rezsicsökkentési adatot közöltek. Ez azonban „információs hiba”, mint mondta, a felelősség megállapítása folyamatban van. Aránytalannak véli a büntetést, ezért fellebbeznek. Leszögezte, a döntés nem fenyegeti a város fűtését, és önmagában nem löki csődbe a város tulajdonában lévő kft.-t sem. A tavalyelőtti veszteség után tavaly néhány milliós nyereséget értek el, a januári rezsicsökkentés ellentételezéseként olyan összegű állami támogatást kaptak, ami – hatékonyságjavítással együtt – idén akár több tízmilliós nyereséget eredményezett volna. Ha a november 1-jei rezsicsökkentést követően arányosan nőne a támogatásuk és sikerülne megfelezniük a kötbért, anyagi helyzetük nem változna lényegesen. Ismereteink szerint több cégnek is ugyanaz az informatikai vállalkozó működteti a rendszerét, de elérhetőségét egyik cégnél sem adták meg.

Távhőcég üzemi területe. Ködös jövőképet hoznak a rezsibiztos bírságai
Távhőcég üzemi területe. Ködös jövőképet hoznak a rezsibiztos bírságai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.