Vakvágányra tett vasútvezér

A titkosszolgálat és a kormányőrség apparátusa kezdett nyomozásba Oroszországban az után, hogy egy hacker szinte az egész sajtót félrevezette egy a miniszterelnökség nevében kiadott hamis közleménnyel.

Menekül tovább az USA első számú közellensége

A nagyszabású amerikai adatgyűjtési programról szivárogtató Edward Snowden ma utazik el Moszkvából Havannába.

Iratokra vár a szökevény?

Edward Snowden valószínűleg a megfelelő úti okmányok hiányában kénytelen a moszkvai Seremetyevo reptéren várakozni.

Snowden házasságba menekülne a felelősségre vonás elől

Az amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatása miatt kémkedéssel vádolt informatikus kész megfontolni Anna Chapman, a hírhedt orosz kémnő házassági ajánlatát, hogy menedékjogot kaphasson Oroszországban – írta pénteken az Interfax orosz hírügynökség.

Snowden ideiglenes politikai menedékjogot kér Moszkvától

Az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt informatikus bejelentette pénteken a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, hogy politikai menedékjogot kér Oroszországtól.

 

A szerk.: Menedék

Volt KGB-sek márpedig nincsenek – tartja egy orosz politikai körökben közkeletű mondás, arra utalva, hogy a titkosszolgálati munka egy életre szóló hivatás. Ha valakire, hát Vlagyimir Putyinra, a volt szovjet hírszerzőre, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori fejére ez különösen igaz.

Így aztán a máig benne dolgozó „szakmai elvhűség” miatt valószínűleg egy kicsit sem szíveli Edward Snowdent, az amerikai belbiztonság Moszkvában rekedt kiszivárogtatóját. Ő bizonyára inkább az árulót, és nem a jó ügyet szolgáló harcost látja benne, és nemegyszer értésre adta: reméli, hogy a volt ügynök mihamarabb továbbutazik Oroszországból. De nem kedveli Putyin az Egyesült Államokat sem. Hiszen az Oroszország világhatalmi státusának helyreállításán fáradozó politikus a vetélytársat, sőt sokszor az ellenséget látja benne.

Nincs ellenére tehát, hogy borsot törjön az orra alá. Ugyanakkor azt is kénytelen belátni, hogy Washingtonnal mint partnerrel is számolnia kell, Snowdenért pedig nem érdemes túlfeszíteni a húrt a kétoldalú kapcsolatokban. Számolnia kell azonban Putyinnak saját országa közvéleményével is. Márpedig ennek egy jó része hajlamos hősként kezelni a Snowdenhez hasonló tengerentúli leleplezőket. Úgy kell tehát megszabadulnia Seremetyevo amerikai foglyától, hogy az otthon ne csorbítsa a tekintélyét.

Snowdenre így aligha vár olyan páriasors, mint amilyen a Londonban rekedt WikiLeaks-alapítónak, Julian Assange-nak jutott. Annyi segítségre jó eséllyel számíthat Moszkvától, hogy ügyét nemzetközi szervezetek, akár az ENSZ bevonásával próbálják meg rendezni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.