Ötödik Hasáb: Comment

Nehéz kommentálni egy bírói ítéletet, amelyről nem tudni, milyen alapon született. Nehéz nem kommentálni egy ítéletet, amely szerint az előző kormány titkosszolgálati vezetői kémkedtek.

„Aki idegen hatalom vagy idegen szervezet részére Magyarország ellen hírszerző tevékenységet folytat” – kémkedik. Kettőtől nyolc évig terjedő büntetést kaphat. Itt két év tíz hónap a legtöbb, amit kiszabtak. Olyan nagyon tehát nem kémkedhettek. Viselik a bűnügyi költségeket az elítéltek – fejenként 1630 forintot. Nem lehetett monstre ügy. Mindent titkosítottak. Azt sem tudhatjuk, ki ítélt, csakis azt, hogy első fokon ki a bűnös.

Az Index két éve írta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi főigazgatóját (Galambos Lajost és Laborc Sándort) és Szilvásy György volt titokminisztert azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a magyar kormányzati szervek informatikai hálózatának illegális megtámadásában. Ez a történet ismerős. Ez az UD kontra magyar kormány (plusz MDF) küzdelem még az előző ciklusból. Szilvásy miniszterként ezek szerint saját magát, az általa irányított szolgálatokat támadta volna.

A Snowden-ügyben sok vad információ került elő, de olyan, hogy az amerikai titkosszolgálat önmagát figyelte volna meg, még nem. Ettől még... nem tudhatjuk. Az UD/Fidesz és a Gyurcsány-kormány szervei annak idején kölcsönösen egymást akarták figyelni, ez tán nem merész állítás. E harc fordult az egykori állami stáb ellen? Hol lehet itt az idegen hatalom? Ha valami a nyilvánosságra tartozik, hát ez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.