Mit tud rólunk a titkosszolgálat?

Snowden kiszivárogtatása óta dokumentumok bizonyítják a világméretű amerikai megfigyeléseket.

Összeszerelő ország

Trafikmutyi, földosztás, közbeszerzések, Közgép, uniós pénzek elosztása, stadionépítés, látványsportok támogatása, Századvég-Nézőpont (Bonum Semen), a közpénzek elköltésének ellenőrzését korlátozó jogszabályok – mindez érthető, világos és egy irányba mutat: legyen béke, szabadság és egyetértés, mindenekfelett pedig zsozsó.

Spiró: Ami nem hat, az nem jó

– Nincs kedvenc történelmi regényem, csak azt nézem, hogy egy regény jó-e – fogalmazott Spiró György, az eddig ötvenezer példányban eladott Fogság, az Ikszek, a Tavaszi tárlat és számtalan dráma írója, aki azon az állásponton van, hogy minden regény történelmi regény lesz húsz év múlva.

Börtöncasting kiselefántra

Ritkán látni ilyet kőszínházban. A nézőtér első két sorában rabruhában lévő elítéltek ülnek.

Véres borzalmak meséi

Nagyon is lehetséges, hogy a huszonegyedik században a legjobb és legnagyobb történetírók nem diplomás szakemberek lesznek, hanem művelt, nagy tudással és képzelőerővel megáldott "amatőrök.

 

Királyné és kancellár

Tíz héten át a White Queen, A fehér királyné címet viselő tízrészes kosztümös tévédráma uralja a BBC One vasárnap esti főműsoridejét. Az izgalmakban és látványosságban bővelkedő sorozat a népszerű történelmi regényíró, Philippa Gregory három bestsellerének összegyúrásából született.

Az 1464-ben a Rózsák háborúja, a York- és Lancaster-ház között kirobbant konfliktus idején játszódó történet főhőse Elizabeth Woodwille, aki magát egy közpolgár özvegyéből IV. Eduárd hitvesévé, angol királynévá küzdötte fel. A Gregory beállításában „a történelem eddig ismeretlen, most felfedezett asszonya” éppúgy nem a história frontvonalából előtörve ragadta meg az olvasók-nézők fantáziáját, mint Thomas Cromwell, VIII. Henrik kormányzatának kulcsembere, kancellárja, adminisztrációjának megszervezője, aki Hilary Mantelnek köszönheti világirodalmi tündöklését.

A hatvanadik születésnapját július elején ünneplő írónő hatalmas sikert ért el a Cromwell-trilógia első két kötetével, a magyarul Farkasbőrben és a Holtak menete címmel megjelent vaskos művekkel. Ha a későbbi kötetek is ilyen sikeresek lesznek, a legértékesebb hazai irodalmi díjat, a Man Booker Prize-t 2009-ben és 2012-ben első britként és első nőként kiérdemelt Hilary Mantel történelmi mesterhármast érhet el a Thomas Cromwell kegyvesztésével és kivégzésével végződő zárókötettel.

A Dustbin of History, A történelem szemétdombja címet viselő, történettudósok által életre hívott honlapon nemrégiben megjelentetett írás szerint a történelmi regény a XX. század végének, a XXI. század elejének egyik legfontosabb irodalmi trendje, melynek kibontakozásában női szerzők játszottak vezető szerepet.

Bestsellerlistás műveitől függetlenül Philippa Gregoryt a brit történészek nem túl sokra tartják. David Starkey, akinél többet kevesen tettek a tudományos ismeretterjesztés területén, azt mondta például, hogy A másik Boleyn lány című mű (amelyből néhány évvel ezelőtt nagy sikerű film is készült) „csodálatos módon” mindössze négy ismert tényen alapul, így minden hetvenötödik oldalra jut egy. A személyeskedő lejáratásokkal szemben az 59 éves Gregory azzal védekezett, hogy „elsősorban sztorikat szeret elmondani, mert így képes leírni a világot”.

Egyben azonban kitanulta a történelmet, mert számára „ez az út vezet a világ megértéséhez”, így szépírónak és történésznek egyaránt mondhatja magát. Az örökzöld brit történelmi kalandregény, Robert Louis Stevenson A kincses szigete nyilván nem a legakkurátusabb feldolgozása a XVIII. századnak. Mégis, Jim Hawkins fogadósfiú, majd hajósinas képzeletbeli utazása a „felelős” az egyik legkedveltebb fiatal brit történész, Dan Snow pályaválasztásáért. Ugyanígy a megindító Hadak útján (War Horse) című színjátékot, majd a Steven Spielberg rendezte filmet megalapozó Michael Morpurgo által írott regénynek is tulajdonítják, hogy manapság fokozott érdeklődés mutatkozik az első világháború iránt.

London, 2013. június

A másik Boleyn lány filmen: Scarlett Johansson, Eric Bana és Natalie Portman
A másik Boleyn lány filmen: Scarlett Johansson, Eric Bana és Natalie Portman
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.