Ravasz földjogi megoldást keresnek

Orbán Viktor a készülő alaptörvény részévé kívánja tenni a magyar termőföld védelmét is.

Csókos nyertesek

A földek pályáztatást és nyilvánosságot megkerülő bérbeadásának tág tere kínálkozik.

Hatalmi dinasztiaépítés tanúi lehetünk Ángyán szerint

Ángyán József szerint az élelmiszer hamarosan stratégiai eszközzé válik, s az fog elérni extraprofitot, akinek több föld van a kezében: nem véletlen tehát, hogy egyes cégcsoportok köré látványosan koncentrálódik a földvagyon – ezt mondta a volt államtitkár Egerben.

Ferenczi Krisztina: Budai és a Rokonok

Az a kellemetlenség érte egy lakossági fórumon, hogy valaki átnyújtotta neki „Mikszáth Kálmán Rokonok” című könyvét – mondta néhány nappal ezelőtt a bíróságon szegény Budai Gyula.

Egy hektár mindenkinek jár

Alaposan feladta a leckét beosztottainak 2011 áprilisában Orbán Viktor kormányfő, amikor földügyben „bonyolult és ravasz jogi megoldások” kialakítására utasította őket. A hazai birtokpolitika több szempontból is súlyos kihívásokkal küzd már két évtizede. A múlt héten ismét napirendre tűzött földügyi jogszabálycsomagban ennek megfelelően szintén sokféle belső polémia feszül.

 

Korlátozások: nem lógunk ki az uniós sorból

Az Európai Unió „alkotmányának” számító, a közösség működésének alapelveit rögzítő római szerződés előírja, hogy a földtulajdon szerzését és hasznosítását minden másik tagállam állampolgára számára lehetővé kell tenni.

A hazai termőföldforgalmat szabályozó legújabb törvényjavaslathoz kapcsolódó egyik szakértői anyag azonban megjegyzi, hogy a fenntartandó korlátozásainkkal igazából nem lógnánk ki a tagállamok sorából, ezért jócskán akadhat ellenérvünk, ha az EU hivatalosan is panaszt emelne a szabályozás ellen. Sok állam ugyanis nem különbözteti meg a mezőgazdasági vállalkozókat állampolgárságuk szerint, de gyakran előnyben részesítik a helyben lakó, „igazi” gazdákat.

Franciaországban az érdek-képviseleti szervezetek és agrárhitelintézetek által működtetett földalapkezelő általános elővásárlási joggal rendelkezik bármely mezőgazdasági ingatlanra, sőt, a vételárat is maga állapítja meg, ez ellen a tulajdonos a bíróságon élhet kifogással. A megszerzett földeket a társaság racionálisan művelhető egységekké formálja, majd értékesíti vagy haszonbérletbe adja.

Németországban az adásvételi szerződések hatósági jóváhagyás mellett érvényesek. A helyieknek és az önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, ha a vevő nem főfoglalkozású mezőgazdasági vállalkozó. Bizonyos mérethatár felett az eladási szándékról értesíteni kell a helyhatóságot, amely a birtokot megvásárolhatja, vagy felkínálhatja helyieknek.

A földforgalom Ausztriában is előzetes hatósági hozzájáruláshoz kötött. A telekspekuláció kivédésére csak olyan személy szerezhet termőföldet, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik, illetve egy kamarai szakbizottság előtt alkalmasnak bizonyul a gazdálkodásra.

Az angolszász modell a legliberálisabb: a termőföld az Egyesült Királyság egész területén szabadon adható-vehető, külföldiek is korlátozás nélkül vásárolhatnak. A mezőgazdasági ingatlanok megvásárlásához nincs szükség mezőgazdasági képesítésre sem. Igaz viszont, hogy a rendkívül magas földárak miatt a forgalom erősen visszafogott: 2012-ben a teljes termőföld-adásvételek bő fele öröklésekhez kötődő birtokegyesítésekből s -megosztásokból adódott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.