Ferenczi Krisztina: Budai és a Rokonok

Az a kellemetlenség érte egy lakossági fórumon, hogy valaki átnyújtotta neki „Mikszáth Kálmán Rokonok” című könyvét – mondta néhány nappal ezelőtt a bíróságon szegény Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár. Biztosan túlpörgött, miközben perli lapunkat. A tét ugyanis nem kicsi. Eddig már maga a perrel való puszta fenyegetés is féken tartotta a legtöbb orgánumot és óvatosabbá tette a politikusokat. És akkor jön ez a Mikszáth, aki persze Móricz…

Nem elég, hogy velejéig romlott a kormányzás, pedig Budai Gyula a komoly erkölcsi magaslatokon járó Papcsák Ferenc utódjaként az előző nyóc év elszámoltatásáért felelős, korrupcióellenes kormánybiztosi posztot is elvállalta, nem elég, hogy szügyig jár a tárca a földmutyikban, s az sem, hogy Borsod megyében a nővére nászuráék nyerték el a legtöbb állami föld bérletét húsz évre, még azzal is meg kell küzdenie, hogy rokonaiként aposztrofálják emez abszolút győzteseket. Mert szerinte nem rokonok. A nem rokon egyébként éppen a földpályázatok idején tette át a székhelyét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, mert ott nem volt a marháinak föld „aranyáron sem”, Budai Gyula meg éppen onnan, e megye 4. választókerületéből került be 2010-ben a parlamentbe.

Nem csoda, ha személyhez fűződő jogai védelmében perel.

Persze hogy nem kell fújnia a magyar klasszikusokat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezeteket egykor oly sikeresen vezénylő jogi doktor Budai Gyulának. Nem kell mindent tudniuk azoknak, akiket a Fidesz az első sorába emel. Valamit viszont tényleg jól tudnak. Milyen szépen ül a parlament pulpitusán Jakab úr, és sehol egy Magosz-traktor a Parlament környékén az utóbbi években. A lázadás elszigetelt jelenség – Kajászón volt, azóta megtorolta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, Bábonymegyeren volt, azt is elhessentette. És minden akcióra, ellenszegülésre így kezdődik a Vidékfejlesztési Minisztérium alá rendelt, milliárdos állami földvagyont két évtizedre bérbe osztó robot sajtóközleménye: „A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben a törvények szerint jár el, nincsenek előre kiosztott földek”. Tessenek csak megnyitni az Nfa.hu-t. Érdemes. Keveri-kavarja a honlap a mindannyiunk vagyonát osztogató hivatal adatait. Budai Gyula nem rokonai közel 1000 hektáros állami földbérletéből a honlap közelmúltbeli átalakításával vagy 200 hektár tűnt el egy mozdulattal.

Jelentéktelen kis vidéki közjátékok vannak, vérrel-verítékkel írt történetek, amiket azután úgy nyom el a hatalom, mint dohányos a cigarettacsikket. Üvegzseb – ez a rovat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján üres. Amióta látogatom, feltöltés alatt áll.

A múlt heti tárgyalást elnapolta a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.