Megyesi Gusztáv: A százkilencventizedik

A kormányfő szerint „a megújuló Magyarországon nem az összeköttetések és az ügyeskedés, hanem csak az igazi teljesítmény számít”. Majd bejelentették a Gödör Klub újraosztását.

Megyesi Gusztáv: Bátor tudós

A világ legolvasottabb tudományos folyóiratában a szokottnál is elmarasztalóbb szerkesztőségi cikk jelent meg Magyarországról.

Megyesi Gusztáv: Trükkös zsenik

Mármost tudvalevő, hogy Orbán Viktor, Habony Árpád és Simicska Lajos mindhárman zsenik.

Megyesi Gusztáv: Turulpecsenye

Itt az ideje végre bejelenteni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a turulmadár ehető.

Megyesi Gusztáv: Vörös alsógatyák

Miért nincs meg Radnóti Sándornak a negyven év munkaviszonya?

 

Megyesi Gusztáv: Termelnek, spekulálnak

Jó is, hogy a miniszterelnök legutóbb Szolnokon járt gyáravatáson, így legalább megint kifejthette közgazdasági alapvetését, miszerint „aki termel, talpon marad, aki spekulál, elbukik”.

A legjobbkor mondta. Itt van ez a nemzeti trafikpályázat, visszafogott elemzők szerint az állami földhaszonbérlet-pályázatok után a legnagyobb csalás a kormányváltás óta, de annyira, hogy most már tízesével jelentkeznek régi trafikosok, hogy helyettük olyan pályázók nyerték a húsz évre szóló koncessziót, akiknek semmi közük a dohányárusításhoz. Némelyik győztes már fel is kereste a vesztes trafikosokat, hogy szívesen „visszafoglalkoztatná” akár az egész családot, ő ugyanis se dolgozni, se vállalkozni nem akar, elég, ha rendszeresen fizetnek neki.

Most két eset lehetséges. A nemzeti ügyek kormányának a feje dührohamot kapva fogja követelni, hogy vonják felelősségre azokat, akik a spekulációt lehetővé tették, mert ez nyilvánvalóan az. De nem azért, mert Lázár államtitkár szerint „döntően jó kezekbe kerültek a trafikok”, ami nála annyit jelent, hogy előre megvoltak az eredmények a rokonok, barátok, üzleti és politikai potentátok javára, ráadásul évszázadokra titkosítva, hanem, mert a miniszterelnök nem túl bonyolult gondolkodása szerint az emberiség életében a futballon kívül kétféle tevékenység létezik: a termelés és a spekuláció.

A két lábra emelkedett, eszközhasználó ember, amikor épp nem labdázik, akkor vagy termel, vagy pedig spekulál, ha nem termel, akkor nyilván spekulál, a spekulánsokat pedig nem szeretjük. Mármost nyilvánvaló, hogy a trafik nem feltétlenül üzemcsarnok. Rogán Antal szomszédja vagy éppen Lázár államtitkár személyes jó ismerőse, a szintén többszörös nyertes Sánta vállalkozó például, ha megfeszül is a trafikjaiban, akkor se lesz belőle soha Pióker Ignác, mert nem produktív munkát végez, noha ő írta a trafiktörvényt.

Azzal viszont eléggé kellemetlen ilyen alapon, hogy a nemzeti ügyek kormánya két és fél éve szinte kizárólag a spekulációt támogatja, a termelést csak annyiban, amennyiben a miniszterelnök még az előző kormány által elindított beruházásokat szokta ünnepélyesen felavatni. Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy a termelőmunkának kell új értelmezést kapnia.

Ezek szerint az értékteremtő termelőmunka legelőbb is arról ismerszik meg, hogy az ember a munkaerejét mozgósítva minden hónap végén besétál a trafikjába, és átveszi az ott immáron visszafoglalkoztatottként dolgozó korábbi üzemeltetőtől a pénzt, mindezt megismétli még négy trafikban, aztán hazamegy, és kipiheni a fáradalmait.

Ha Marx Károly ma élne, valószínűleg Habony Árpád beosztottjaként finomítaná munkaérték-elméletét, s tételesen bizonyítaná, hogy az embert eredendően a pártszékházeladás tette emberré, s szőlők és bányák olcsó felvásárlása, majd családi birtokba juttatása emelte ki az állatvilágból, a proletariátus legforradalmibb rétegét pedig pártfunkcionáriusok, pártközeli vállalkozók, egyéb csókosok, szaktanácsadók, titkárok, kormányszóvivők, testőrök és terrorelhárítók képezik, a többi a társadalom emlőin élősködő spekuláns, ennélfogva mind nyugodtan felfordulhat.

Jut eszünkbe: rovatunk pályázatot hirdet annak megállapítása végett, hogy a honi termelőszféra legfőbb büszkesége, a nemrég állami kitüntetésben részesült Széles Gábor gyártulajdonos és milliárdos nagyvállalkozó hozott-e már hosszú pályafutása során bárminemű hasznot az országnak. Már, persze, a békemenetet nem számolva, ami közismerten a legproduktívabb ágazatok egyike.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Orbán Viktor kétkezi munkát végez
Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends a foundation stone laying ceremony for a new division of the Knorr-Bremse factory in Kecskemet, 90km (56 miles) east of Budapest, April 11, 2013. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: TRANSPORT BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.