Államosított vízműszámla

Megegyezett Pécs önkormányzata és a párizsi székhelyű Suez-csoport a három és fél éve tartó vízművitában. Eszerint a franciák, mint ahogy azt pénteki lapszámunkban már megírtuk, hárommilliárd forintot kapnak azért, hogy visszaadják a városnak a Pécsi Vízmű Zrt.-ben birtokolt 48 százalékos részvénycsomagjukat.

A pénz kifizetését ugyanakkor nem csak a pécsiek állják, hiszen az állam átvállalja. Ezzel egyidejűleg – ahogy azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere tegnap Budapesten bejelentette – az önkormányzat jelképes, egy eurós összegért visszavásárolta a Suez Environnement vállalatcsoporttól a helyi vízművet. Az önkormányzatnak július 10-ig kell a kompenzációt kifizetnie. Arra is felhívta a figyelmet, sikerült elérniük azt is, hogy Pécsnek nem kell sem kártalanítást, sem kártérítést fizetnie a francia cégnek, s így Páva szerint sikerült „európai módon” pontot tenni az évek óta húzódó ügy végére. A pécsi közgyűlés szocialista frakciója ezt nem feltétlenül így látja: szándékos károkozással vádolja a város fideszes vezetőit.

Meglehet, az ügy lezárása európainak nevezhető, a kezdete és a köztes lépcsők azonban nem feltétlenül: ismert, hogy a baranyai megyeszékhely tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt.-ben (PV) a Suez-csoporté a kisebbségi részvénycsomag. A fideszes városvezetés 2009 szeptemberében szakítani akart kisebbségi partnerével, mivel úgy látta, hogy a Suez által irányított PV drágán szolgáltat, és „talicskával tolja” ki a hasznot a cégből. A Suez azonban meg akarta őrizni tulajdonrészét, ezért a város egy másik vállalkozására, a Tettye Zrt.-re bízta a vízszolgáltatást, s az utóbbi cég egész egyszerűen fogta magát, és elfoglalta a PV telephelyeit.

A város és a Suez nem tudott megegyezni arról, hogy mekkora kártérítés jár a franciáknak, ezért ennek megállapítására egy bécsi választott bírósághoz fordultak a tulajdonostársak. A kártérítés a részvényekért járt, illetve azért, hogy Pécs a 25 éves szolgáltatási szerződés lejárta előtt 11 esztendővel mondta fel a kontraktust, s így a Suez elveszítette az erre az időre várható nyereségét. A város vezetői legfeljebb másfél-kétmilliárdos igényt láttak indokoltnak, a Suez viszont – kamatokkal együtt – mintegy tízmilliárd forintot követelt. Pénteken rendkívüli közgyűlést tartott Pécs városa, s az már korábban kiszivárgott, hogy a zárt ülésen a vízművita lezárásáról lesz szó.

Az ülésről aztán pár perc után távoztak az MSZP képviselői, majd a párt önkormányzati frakcióvezetője, Tóth Bertalan elmondta, hogy várhatóan feljelentést tesz a város fideszes vezetői ellen szándékos károkozásért. Amikor ugyanis a közgyűlés 2009-ben megszavazta a Suez kivásárlását, akkor azt annak hatására tették a városatyák, hogy Pécs fideszes vezetői 1,3 milliárd forint kártérítést láttak reálisnak. Ezt pedig kigazdálkodhatónak vélték a vízszolgáltatás 4-6 éves nyereségéből. A valóság azonban – állítja a szocialista képviselő – az, hogy a vízszolgáltatást átvevő Tettye hasznából 30 év alatt se tudná kifizetni a város a franciák követelését.

Páva Zsolt ezt – nem meglepő módon – vitatja: szerinte az 1,3 milliárd forint csak „egy bedobott szám, ezt valaki kitalálta valamilyen fiktív alapon, (...) de ez semmiféle alappal nem rendelkezik, vélekedések voltak, (...) a Suez tízmilliárdra perelt bennünket”. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy ő korábban azt mondta: legfeljebb ötmilliárd forint, ameddig a város el tud menni. De nem kellett addig sem elmennie – ami azt illeti, semeddig sem kellett: a követelést az állam átvállalja. Ettől még az adófizetőket kár éri –mondja erre Tóth Bertalan. Páva Zsolt ellenben másképp számol: arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat a megállapodással jól járt, hiszen a hárommilliárd forintos kompenzálással szemben az elmúlt három és fél évben megtakarítottak a pécsi polgároknak 2,9 milliárd forintot, azaz ennyivel fizettek kevesebbet a szolgáltatásért. Hozzátette: ez idő alatt az új szolgáltatónak, a Tettye Forrásháznak közel 500 millió forintos nyeresége volt.

Az, hogy az állam átvállalja Pécs vízműsarát, nem meglepő: a város irányítóit vélhetően a pártvezetés bátorította fel arra, hogy szakítsanak a Suezzel. A 2010-es választás előtt a Fidesz már meghirdette azt a programot, aminek a lényege, hogy a közszolgáltató cégekből ki kell valahogyan szorítani a magántőkét. Így Pécs afféle mintaterepe volt a visszaállamosító gazdaságpolitikának. Ezt sok választó támogatta is, igaz, a Fidesz sosem beszélt arról, hogy a visszaállamosítás mekkora költségeket ró a központi költségvetésre.

Nem spóroltak a vétellel
Nem spóroltak a vétellel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.