Orbán nem tágít: a szabadságharc frontvonala az MNB-alelnöki poszt

Enerváltnak látták vezető fideszes politikusok Orbán Viktort az utóbbi napokban, szerintük mégsem adta fel harcát, és ragaszkodik a harmadik MNB-alelnöki poszt betöltéséhez.

Elmarad a monetáris ámokfutás?

Március harmadikával új élet kezdődik a Szabadság téren, jóllehet a kamatpolitika feletti irányítást már lassan két éve átvették a monetáris tanács új, kormánypártok által kinevezett tagjai.

A 300 forintos euró nem akadály

Egy percre sem ijedt meg a jegybank monetáris tanácsa a hétfői 300 forintos euróárfolyamtól, és 25 bázisponttal 5,50 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi ülésén.

Van benne rendszer: totális támadás Simor ellen

A jegybankellenes kommunikációs offenzívát nyilvánvalóan nem véletlenül időzítették februárra. Simor András MNB-elnök befeketítésével készíti elő az új jegybankpolitikát az Orbán-kormány.

A szerk: Zárótűz

Karaktergyilkos kampány folyik Simor András ellen. Orbán Viktor offshore lovagból offshore spekulánssá fokozta le a jegybankelnököt bő három hete, újra kiadva ezzel az utasítást a lejáratására.

 

Orbánék kényszerű bólintása Simorra

Érzékeny veszteséget szenvedett a kormány a Simor András ellen vívott harcában. Információnk szerint a volt jegybankelnököt annak ellenére választották az EBRD alelnökévé, tulajdonképpen a szervezet második emberévé, hogy a magyar kabinet első körben élt közbevetési lehetőségével. A nemzetközi szervezetek gyakorlatában példa nélkül áll az eset.

Bár kifejezett szabály erre nincs, a kinevezések előterjesztése előtt a szakmai posztoknál is megkérdezik a küldő országot, van-e ellenvetése a kiszemelt személlyel szemben. Úgy tudjuk: az EBRD kérdésére a kormány jelezte, hogy Simor számára nemkívánatos személy. Ilyenkor általában mást szokás keresni. A posztra, amelyet a jegybank exelnöke elnyert, mintegy százan jelentkeztek, és a rövidített listán is több kiváló jelölt szerepelt.

Az EBRD elnökének, a két éve kinevezett brit Sir Suma Chakrabartinak alkalma lett volna mást választania. A Népszabadság értesülése szerint az elnök a magyar kormány közbevetésének ellenére döntött úgy, Simor Andrást terjeszti saját jelöltjeként az igazgatóság elé. Mint azt megírtuk, az igazgatóság egyhangúlag szavazott Simor András mellett – ami azért érdekes, mert a testületnek jelenleg magyar delegáltja is van. Az igazgatói, igazgatóhelyettesi posztokra a kormányok delegálnak (a rangokat forgó rendszerben osztják), azaz a tagok a kabinetjük álláspontját is képviselik.

Vagyis a Magyar Nemzeti Bank volt elnökét előszeretettel bíráló magyar kormány a hivatalos fórumon már támogatta Simor kinevezését az EBRD egyik legfontosabb szakmai posztjára. Valószínű, hogy a Fidesz-kabinet azért is dönthetett így, mert nem kívánt egyedül maradni a többi országgal szemben (ezzel nyilvánossá is téve a fiaskót). Arra a kérdésre, hogy a kabinet miért támogatta Simor András EBRD-alelnöki kinevezését, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért most felelős Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályán azt válaszolták, hogy miután az eljárás utolsó körében ő került egyedüli magyar állampolgárként a jelöltek közé – figyelemmel a kormány által eddig is követett, ilyen helyzetekre irányadó nemzetközi gyakorlatra – természetesen támogatták a magyarországi jelöltet.

Simor András július elsején foglalja el az egyik legfontosabb pozíciót a volt szocialista államok átalakulásának támogatására és segítésére 1991-ben létrehívott bankban. Nála magasabb posztot egyébként még egyetlen magyar sem töltött be a nemzetközi pénzügyi szervezetekben. A fejlesztéspolitikáért felelős alelnökként ő tartja majd a kapcsolatot a szervezetet finanszírozó uniós és nemzetközi intézményekkel, valamint a tulajdonosokat jelentő országok kormányaival.

A feladata a hitelezési stratégia meghatározása, a főbb területek kijelölése. Simor két évig biztosan dönthet majd például arról, hogy milyen programokat segítsen a szervezet Magyarországon. Vélhetően szava lesz abban is, hogy az EBRD meddig finanszírozzon itteni projekteket. A szervezet 2010-ben szeretett volna kivonulni az EU-hoz már csatlakozott államokból, így Magyarországról is, de ezt a válságra való tekintettel 2015-ig meghosszabbították.

Fotóbizonyíték: Orbán Viktor ránéz Simor András jegybankelnökre. Az asztalnál Varga Mihály, Matolcsy György és Fellegi Tamás foglal még helyet
Budapest, 2012. január 5. Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (b2), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (j2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b) megbeszélést folytat a kormányfő parlementi dolgozószobájában. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.