MSZP: Orbán nem tudja, mit kellene mondani

Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna – reagált Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjére a szocialisták szóvivője.

LMP: Orbán másik mozit néz

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "másik mozit néz és egy képzelt világban él", amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét - reagált Schiffer András az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csoportjának vezetője a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében elhangzottakra.

Együtt 2014: Orbán nincs tisztában a szomorú valósággal

Az Együtt 2014 szerint bár a miniszterelnök egy gyarapodó Magyarországról beszélt, valójában rossz irányba mennek a dolgok.

Véleményünk Orbán évértékelőjéről: Mesterterv

Tulajdonképpen ijesztő, hogy Orbán Viktor mennyire nem tud mit kezdeni a maga kreálta évértékelővel – véleményünk a beszédről.

Párbeszéd Magyarországért: Orbán álomvilágba menekült

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem tett az ország és az emberek problémáinak megoldására, csupán egy homályos víziót vázolt fel egy évtizedekkel későbbi jövőről.

 

Okostojás

Ritkán tartanak egy országról egy napon három országértékelést. Kár, hogy mindhárom unalmas volt. Kettőnek, az EU és az MNB gazdasági ítéletének ez a természete, Orbáné viszont fokozatosan vált azzá. Pedig százéves távlatokat festett oda-vissza, és az A38 Hajótól és okostojás játékig mindent besöpört kormánysikerként. Még a kudarcokat is.

Lehántva a beszédről a délibábos múltat, jelent és jövendőt, a miniszterelnök azt tartja kormányzása nagy sikerének, hogy újra a maga ura lett az ország. Ahogy ő fogalmaz: „Nem bankárok és külföldi bürokraták mondják meg, hogyan éljünk, milyen alkotmányunk legyen, mikor emelhetünk béreket vagy nyugdíjakat.” A kormányfő tündérmeséjében ő ad tüzet a sárkánynak. Csakhogy amiben „jobban teljesít” az ország, az éppen a bankárok és bürokraták meg követelte szám: a bűvös hármas.

Ezt kérik rajta számon a külföldi (brüszszeli) bürokraták és valójában a bankárok (magyar államkötvényeket vásárló pénzpiaci szereplők) is. És ez az, amelyet mindenáron teljesíteni akar, mert e függéssel ő is tisztában van. A szabadságát Orbán valójában abban látja, mi módon teljesíti a követeléseket. Merkellel szólva: hogyan oldja meg a házi feladatát. Orbán szerint az unió „éppen aktuális előrejelzései” nem kell hogy megzavarjanak bennünket, mert a hiányt még egyszer sem sikerült eltalálniuk.

Csak tudnánk, hogy akkor miért kellett annyit csomagolnia Matolcsynak, hogy kijöjjön az unió által elvárt deficitadat. Valójában a miniszterelnök is rég tudja, hogy az idei növekedési reményei elszálltak, és ezzel a költségvetése is. Ami pedig ebből következik, az nagyon is zavarni fog bennünket. Igaz, ezt majd jövőre kell megmagyaráznia az évértékelőjében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.