Elképesztő mértékben nőtt az agresszió, a motiválatlan bűnelkövetés

„Európában már más szelek fújnak", mondta Kovács Tamás legfőbb ügyész, amikor arról kérdeztük: utóda vajon a parlament vagy a kormány alá rendelt ügyészség vezetője lesz-e.

Elefánt

Egyelőre nem tudni, mi történt, így persze az sem zárható ki, hogy Szima Judit tényleg elkövetett valamilyen jogsértést. Az viszont bizonyos, hogy a hatalom hibázott.

Budaházy és a gyanúsítottak jogai: "Miért, máskor talán kényszerítik?"

A büntetőeljárási szabályok megsértése szinte szükségszerűen vezethet justizmordhoz.

Hét évet ült ártatlanul a panziós

Tizenegy évvel és 44 nappal az őrizetbe vétele után a Fővárosi Ítélőtábla perújítási eljárásban az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyva, jogos védelemre hivatkozva, felmentette Szántai Attilát.

'Nem beazonosított tettes' ölte meg Balla Irmát

Már a tárgyalást megelőző percekben sejteni lehetett, hogy az anyja, Balla Irma fideszes képviselő megölésével vádolt ifjabb S. Sándort a bíróság fel fogja menteni.

 

A szerk: Ítélet

A mai Magyarországon, ahol a jogállamiság eszményén maguk a hatalmon lévők röhögnek a leghangosabban, különösen fontos volna, hogy legalább a rendőrségbe, az ügyészségbe és a bíróságba vetett állampolgári bizalom legyen erős. Legyen társadalmi közmegegyezésen alapuló, kikezdhetetlen és szilárd.

Ezzel szemben ezt a bizalmat sorozatban kezdik ki olyan hajmeresztő ügyek, amelyek a gyanakvó állampolgárnak inkább azt üzenik: az említett intézményeket jobb messziről elkerülnie, mert ha nem elég óvatos valaki, akkor ártatlanból könnyen bűnössé válhat. Véletlenül egyszerre indulsz haza a kocsmából valakivel, akit pár óra múlva holtan találnak? Hamarosan kommandósok törik rád az ajtót, és három év múlva szabadulsz. Hazamész egy szalonnasütésből, s holtan találod az anyádat? Öt év múlva azon veszed észre magad, hogy még mindig a vádlottak padján ülsz, s reménykedsz benne, hogy megúszod az életfogytiglant.

Hosszú zsarolás után halálfélelmedben lelövöd a téged üldöző és megtámadó verőlegényt? Börtönbe csuknak, ahol a zárkában a társai teszik pokollá az életedet. Ha ezt látod, akkor legközelebb a rendőrségen inkább be sem jelented, hogy a villamoson ellopták a pénztárcádat, mert félő, hogy pikk-pakk zsebtolvaj lesz belőled. A kirakatügyek jogi szempontból semmiben sem különböznek azoktól, amelyekről nem írnak az újságok.

Ha azonban ilyen ügyekben az eljárás során elképesztő hibákat vétenek, és végül egy sok évre elítélt gyilkosról derül ki, hogy ártatlan, az is a kirakatban lesz. Nincs miért csodálkozni, ha valaki ezek után már nem szívesen megy be a boltba. Jogállamban viszont nem szabad hagyni, hogy jogot és igazságot a feketepiacon keressen az arra szoruló. Ehhez a kötelezésnél több kell: a bizalom.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.