Keserű kórkép

A téli étrend, tetézve az előttünk álló ünnepi dőzsöléssel, rendkívül megterheli az emésztőrendszert. A hidegben valóban több kalóriára van szükségünk, jólesnek a tartalmasabb fogások, a salátát és egyéb hűtő hatású, nyers ételeket kevésbé kívánjuk. A túlzottan zsíros étlapnak viszont az epénk látja kárát.

Népbetegségként lett elkönyvelve nálunk az epekő, sokan normálisnak tekintik, hogy negyvenes éveikre kínozza őket a görcs. De csak legyintenek: nem halálos, maximum bekap az ember egy B-betűs tablettát a töltikápihoz, és ha már nagyon gyötri a baj, a doki kivágja, és kész. Ma már kulcslyukműtét is van, csodákra képes az orvostudomány. De nem addig van az! Nincs anyagcserezavar következmények nélkül. Ha itt megbomlik a rendszer, akkor ott is lesz valami zűr. A zsírbontás elégtelensége kihat a szervezet egész működésére. Az epekő keserű sors, de lehet rajta változtatni.

Bontás és építés

Az epehólyag közvetlenül a máj mögött helyezkedik el, és a májban termelődő epét tárolja, készen arra, hogy a tápcsatornába ürüljön, amikor a belekben szükség van rá a hatékony emésztéshez.

Az epe nyolcvan százalékban vízből áll, ebben oldott állapotban vannak jelen az epesavak, fehérjék, és a vér vörös festékanyagából származó bomlástermék, a bilirubin. Ez utóbbi szokta az újszülött csecsemők besárgulását okozni. Vízben nem oldódó koleszterin is található az epében, amit az epesavak oszlatnak szét. És itt jön a probléma: ha az epében kevés az epesav, akkor felszaporodik a koleszterin, összecsomósodik, és epekő formájában kicsapódik. Ez kezdetben nem okoz panaszt, a kisebb köveket nem is érezzük, és normális esetben a bélbe jutva a széklettel együtt időről időre távoznak a szervezetből.

Gond igazán akkor lesz, ha a kövek a pangó epesav miatt nagyobbra híznak, nem tudnak kiürülni, és eltorlaszolják az epe útját. Ennek fájdalmas epegörcs, akár epehólyag-gyulladás lesz a vége, amit jórészt műtéti úton lehet már csak orvosolni. A kisebb, enyhébb panaszokkal járó köveket még meg lehet próbálni gyógyszeres kezeléssel feloldani. Egyre gyakrabban alkalmazzák ma már az ultrahangos epekőzúzást is, főleg nagyobb, egybefüggő darabok esetén: a felaprózott kövek könnyebben kiürülnek az epevezetéken keresztül.

Karbantartás

A kezdődő epekő gyanúja azonnali terápiát igényel. Ha azt vesszük észre, hogy nehezen emésztjük a zsíros ételeket, puffadás, rossz szájíz, a bordák alatt szorító érzés követi az étkezést, akkor biztosak lehetünk benne: az epénk nem százas. Vizsgáljuk felül az étrendünket. Az epekövek kialakulását, az állapot rosszabbodását zsírszegény, állati eredetű zsiradékoktól és tejtermékektől mentes, sok friss zöldséget és hántolatlan gabonát tartalmazó étrenddel előzhetjük meg. Ajánlatos a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok fogyasztása, illetve az epe koleszterintartalmának csökkentése természetes alapú C-vitamin rendszeres szedésével.

Kutyaharapást szőrével, hasonló a hasonlótól gyógyul – az elv ebben az esetben is igaz. A keserű ételek, mint például a cikória és az endívia, vagy az articsóka és a grépfrút, segítik az epe és a kövek gyors kiürülését. A rostban gazdag étrend nemcsak a beleknek tesz jót, de az epét is védi. Ha tudjuk magunkról, hogy lanyha az epeműködésünk, az emésztést segíthetjük természetes bontóenzimekkel. Legjobb erre a célra a papaja-tabletta, ami étkezés után már a gyomorban megkezdi a zsírok és fehérjék bontását, tehermentesítve a szervezetet.

Mint a legtöbb betegség, az epekő is nemspecifikus – a nőknek kétszer akkora esélyük van rá, mint a férfiaknak. Ennek az az oka, hogy a terhesség, esetleges hormonkezelések vagy a fogamzásgátlók szedése során felszaporodó ösztrogén hormon egyúttal magasabb koleszterinszintet is eredményez. A terhesség során lassul az epeműködés, ami további rizikót jelent az epekövek kialakulására. Veszélyeztetettek még a cukorbetegek, a túlsúllyal küzdők, akiknek a családjában előfordult epekő, illetve azok, akik koleszterinszabályozó gyógyszert szednek. Nekik különösen komolyan kell venniük a megelőzést, különben megkeserülik!

 

A természet erejével

Mivel az epe a reggeli órákban dolgozik a legerősebben, a bőséges, hidegen sajtolt tökmagolajat, tojást, tőkehalmájat vagy olajos tengeri halat tartalmazó, úgynevezett epehajtó reggeli jótékonyan hat az emésztésre – és mellesleg energiát ad a nap további részére. A reggeli kihagyása, vagy a „délig csak gyümölcs” nem szerencsés, kivéve a nyári melegben. A vacsora legyen inkább zsírszegény, kímélő.

Jótékonyak az epehajtó teakeverékek, homeopátiás szerek közül a Chelidonium, a Lycopodium, a Berberis Vulgaris és a Carduus Marianus. A pontos, személyre szabott adagolásról kérjük ki természetgyógyász véleményét.

A máj alatt található epehólyag tárolja a fontos emésztőnedvet
A máj alatt található epehólyag tárolja a fontos emésztőnedvet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.