Epetisztítás

A karácsonyt megelőző böjti időszak kiváló alkalmat ad egy kiadós epetisztításra. A természetgyógyászatban régóta alkalmazott módszert otthon is elvégezhetjük, de fontos, hogy előtte konzultáljunk kezelőorvosunkkal, kivált ha már kialakult epeproblémáink vannak, mert a tisztítás során a nagyobb kövek elakadhatnak az epevezetékben, epegörcsöt okozva. Gondos odafigyeléssel azonban nagy megkönnyebbülést adhat a kúra.

1. nap

Együnk zsírszegény ételeket, sok párolt és friss zöldséget, gyümölcsöt. A nap során többször igyunk lehetőleg frissen préselt almalevet savanykás gyümölcsből. Kerüljünk minden állati eredetű zsírt, tejterméket és kenyérfélét.

2. nap

Délelőtt csak nyers zöldséget, gyümölcsöt együnk, semmiféle zsiradékot ne vegyünk magunkhoz. Igyunk bőségesen folyadékot: vizet és frissen préselt almalevet.

Délután két óra után ne együnk szilárd ételt, csak vizet és almalevet igyunk. Oldjunk fel két evőkanál, patikában kapható keserűsót ¾ liter vízben, osszuk négyfelé és tároljuk a hűtőben.

Este 6 órakor: igyunk meg egy pohárral a keserűsós keverékből.

Este 8 órakor: igyunk még egy pohárral a keserűsós keverékből. Érezni fogjuk, hogy erősödik a bélmozgás, előfordulhat, hogy máris ürülni kezd a tápcsatorna. Készüljünk el lefekvéshez jó meleg takarókkal, vegyünk meleg zoknit, és töltsünk meg egy vagy két melegítőpalackot forró vízzel.

Este 10 órakor: 1,5 dl frissen facsart rózsaszín grépfrút levet 1,5 dl extra szűz olívaolajjal rázzunk össze alaposan egy befőttesüvegben. Közvetlenül lefekvéskor igyuk meg a keveréket, feküdjünk hanyatt, talpunkat és a máj környékét melegítsük a palackokkal. Ha görcsöt érzünk, a szegycsonttól háromujjnyira jobbra a legalsó bordánál masszírozzuk az epepontot. Könnyű megtalálni: ahol nyomásra a legjobban fáj. Próbáljunk ellazultan, mozdulatlanul feküdni, legjobb, ha sikerül így elaludni.

3. nap

Reggel 6 órakor: igyuk meg a harmadik pohár keserűsós keveréket. Reggel 8 órakor: igyuk meg a negyedik, NAGYON FINOM keserűsós keveréket. A hatás biztosan nem marad el, a délelőtt nagy részét a fürdőszobában fogjuk tölteni. Igyunk sok tisztított vizet.

Délután 2 óra után ehetünk először kímélő ételt: jól megfőtt rizs, híg rizsnyák, némi saláta vagy párolt zöldség a legjobb. Könnyű, húsmentes, korai vacsorával zárjuk a napot, és élvezzük az újjászületést.

A kesernyés, vörös bélű grépfrút lúgosít és segíti az epe munkáját
A kesernyés, vörös bélű grépfrút lúgosít és segíti az epe munkáját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.