Ami a lábat illeti…

A cukorbetegség tucatnyi szövődménye közül az egyik legnehezebben kezelhető az úgynevezett diabéteszes láb szindróma, ami nehezen gyógyuló sebek és a bőr rétegeiben kialakuló lábszárfekély formájában jelentkezik, és nemritkán végtagvesztéshez vezet. A megelőzés a legfontosabb, de egy új módszerrel a kialakult állapot is hatékonyan kezelhető.

Becslések szerint Magyarországon közel másfél millió ember érintett a cukorbetegségben, ezeknek azonban alig a fele regisztrált beteg, a többiek a betegség előjeleivel vagy már korai stádiumában élnek –vélhetőleg olyan életmódot folytatva, ami a diabétesz előrehaladását gyorsítja. Döntően a mozgásszegény életmódnak és a nem megfelelő táplálkozásnak, és csak kisebb százalékban a genetikai hajlamnak tulajdonítják ezt az anyagcserezavart. A glükózháztartás felborulása előrehaladott állapotában okoz súlyos tüneteket, de önmagában nem halálos kórtünet. Sokrétű szövődményei rövidítik meg a betegek életét és rontják jelentősen életminőségüket.

Súlyos következmény

A veseelégtelenség és a látás romlása is komoly egészségügyi probléma, legtöbben mégis a lábszár szöveteinek elfekélyesedésétől tartanak. Fekély alapvetően három okból alakulhat ki az alsó végtagon. Okozhatja valamilyen vénás keringési elégtelenség, ilyen például a trombózis utáni állapot. Kiválthatja artériás elzáródás – érszűkület –, ami érelmeszesedés, heveny artériás embólia következménye. A cukorbetegség hatására fellépő neurotrófiás zavar is állhat a gyógyulni nem akaró sebek hátterében.

A kialakult anyagcserezavar következtében ugyanis olyan idegrendszeri funkciózavarok léphetnek fel, amelyek visszafordíthatatlanul károsítják a láb szöveteit. A beszűkült erekben csökkent oxigén- és vérellátás, illetve az idegfunkciók zavara miatt a végtagon kialakuló nyílt sebek fájdalmasak, és erősen rontják a beteg életminőségét, korlátozzák mozgásképességét, ami további egészségügyi problémákhoz vezet, hiszen a cukorbetegség egyik leghatékonyabb ellenszere a rendszeres mozgás. A lábszárfekély mindenképpen gondos kezelést igényel, mert nem kezelt esetekben olyan mértékben romlik a szövetek állapota és a fertőzés veszélye, hogy a további komplikációk elkerülése érdekében amputációra lehet szükség. A cukorbetegek lábszárfekélye miatt jelenleg Magyarországon évente négyezer lábamputáció történik. Ráadásul az alapbetegség következtében nehezen gyógyuló seb a csonkolás után sem problémamentes: elhanyagolt esetben ez további amputációhoz vezethet.

Érintettek

A lábszárfekély elvileg bármely életkorban előfordulhat, nőket és férfiakat egyaránt érint, de elsősorban a középkorú és idősebb korosztályt fenyegeti. Diagnosztizálását és gyógyítását megnehezíti, hogy nem önálló kórkép, hanem egyéb, a kor előrehaladtával egyre gyakoribb betegségek hatására alakul ki az emberi szervezetben. Jellemző kísérő tünete a gyenge keringéssel járó érelmeszesedésnek, az elégtelen vénás keringésnek, a vérrögösödésre való hajlamot növelő véralvadási zavaroknak, a veseelégtelenségnek, a magas vérnyomásnak, a nyirokkeringési elégtelenségnek, autoimmun kötőszöveti gyulladásos betegségeknek, de okozhatja magas koleszterinszint, szívelégtelenség, sarlósejtes vérszegénység, rosszindulatú daganat, vagy tartós mozdulatlanság következtében kialakuló felfekvés is. A gyakori dohányzás és bizonyos gyógyszerek növelik a lábszárfekély kialakulásának esélyét.

Kezelés

Az általánosan alkalmazott módszerekkel nehezen gyógyítható, és általában gyorsan ki is újul a fekély, ezért lázas kutatások folynak a hatékonyabb szövetregeneráló terápiák kialakítására. Próbálkoznak a biorezonancia és a pulzáló mágnesterápia eszközeivel is, a klinikai kísérletek tanulságai alapján jelenleg az úgynevezett lökéshullám-terápia kecsegtet biztató eredménnyel. Az ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy), vagyis testen kívüli lökéshullám-kezelés alkalmazásával mind a cukorbetegség szövődményeként kialakult, mind az artériás és vénás eredetű lábszárfekélyek gyógyítását sikerült jelentősen felgyorsítani. A lökéshullám-terápiát eredetileg a vesekövek szétzúzására fejlesztették ki, és használják az orvosi gyakorlatban Magyarországon is.

A készülék nagynyomású levegő felhasználásával mechanikus energiát állít elő, amely hullám formájában behatol a testbe és végigfut a beteg szöveteken. Megfigyelték, hogy a lökéshullámoknak a szövetekben elnyelődve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk van, mérhetően felgyorsítják a vérkeringést, stimulálják az idegpályákat, és általánosan növelik a sejtek ellenálló képességét. További kísérletek során bebizonyosodott, hogy a bőr felszínén megjelenő fekélyes sebek, valamint ortopédiai elváltozások okozta fájdalmak megszüntetésére is kitűnően alkalmazható. A lassan és nehezen gyógyuló diabéteszes fekélyes lábak gyógyításában német orvosok végeztek beható és sikeres klinikai tanulmányokat, amelyek alapján Magyarországon is elérhető ez a kezelési módszer.

Lábhigiénia

A cukorbetegségben szenvedők fokozottan hajlamosak a bakteriális és gombás fertőzésekre, amelyek gyakran érintik a lábat. Ezért a lábápolásra különös figyelmet kell fordítani.

- Hordjon nedvszívó harisnyát vagy zoknit. Sportolás, mozgás után mossa meg a lábát és törölje szárazra.

- A bőrkeményedést, tyúkszemet minden esetben gyógypedikűrös távolítsa el, ne próbálkozzon ilyennel otthon.

- Soha ne járjon mezítláb, még a lakásban sem. Akárhogy vigyáz is, előfordulhat, hogy belerúg valamilyen éles vagy kemény tárgyba, nehezen gyógyuló sérülést okozva.

Cukorbetegstatisztika

A cukorbetegség a negyedik vezető betegség okozta halálok a világon.

Minden tizedik másodpercben meghal valaki cukorbetegséggel összefüggő szövődmények miatt, és egyúttal két másik embernél alakul ki a betegség – évente 7 millió új cukorbeteg lesz a Földön.

A diabéteszesek legalább fele, egyes országokban több mint háromnegyede nem is tud a betegségéről, csak a szövődmények kialakulása után diagnosztizálják.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Lökéshullám-terápia
Lökéshullám-terápia
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.